Mart Ayında Türkiye Siyaseti

1 Mart:

“Balyoz” operasyonunun ikinci dalgasında gözaltına alınan Kurmay Albay Hüseyin Özçoban ve Yarbay Yusuf Kelleli tutuklanırken, 13 asker serbest bırakıldı.

TEKEL mücadelesi ilk meyvesini verdi: Danıştay, TEKEL işçilerinin 4-C’ye geçişi için verilen 1 aylık süreye itirazı kabul etti.

2 Mart:

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de aralarında olduğu on iki kişinin tutuklanmasına gerekçe gösterilen Erzincan’daki Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddianame kabul edildi.

Danıştay’ın kararının ardından direniş çadırlarını kaldırarak memleketlerine dönen TEKEL işçileri adına konuşan Mustafa Türkel ‘1 Nisan’da Ankara’da  olacaklarını’ açıkladı.

4 Mart:

“Balyoz” soruşturması kapsamında Balıkesir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Murat Özçelik tutuklandı.

Başbakan Erdoğan, katıldığı bir törende “Demokratik açılım”la ilgili “sürecin başarıya ulaşmasında Diyanet kurumumuz tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya” dedi.

5 Mart:

Mersin’de birkaç gün önce Hilafetin kaldırışının 86’ncı yıldönümünde gerçekleştirdikleri eylemde kara çarşaf yırttıkları için CHP tarafından disiplin kuruluna gönderilen CHP’liler istifa etti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker AKP hükümetinin yapmayı tasarladığı düzenlemelerin yargıyı kuşatma altına alacağını söyledi.

6 Mart:

Muş’a bir konferans için gelen AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, TEKEL işçilerinin yumurtalı protestosu ile karşılaştı.

7 Mart:

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf, verdiği bir röportajda “Eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum” dedi.

8 Mart:

Elazığ’da, 57 kişinin hayatına son veren 6.0 büyüklüğünde depremle ilgili konuşan Erdoğan suçlunun “kerpiç yapılanma” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, referandum süresini 60 güne indiren düzenlemeyi onayladı.

10 Mart:

“Balyoz” soruşturması kapsamında 3 muvazzaf asker daha tutuklandı.

11 Mart:

Ankara’da ulaşım zammının iptal edilmesi üzerine Başbakan Erdoğan “Belediyeyi Danıştay yönetsin” dedi.

12 Mart:

Başbakan Erdoğan katıldığı bir açılış töreninde “yargının bağımlılaştırılması” tartışmaları ile ilgili, “Desinler ki; ‘Şu konuda siz bizi bağımlı kıldınız’. Yargı maalesef bağımsız da tarafsız değil. Sıkıntı burada” dedi.

13 Mart:

Türkiye’yi dönüştürme projesini “açılım”lar üzerinden ilerleten AKP hükümetinin, son açılımı- “Roman açılımı”- çerçevesinde düzenleyeceği toplantıya katılımı artırmak için gelenlere 100’er TL harçlık verdiği ortaya çıktı.

14 Mart:

Sağlık Bakanlığı, yayımladığı yeni “Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik” ile etik kurullara imam atanmasına karar verdi. Kararla ilgili açıklamada gerekçe olarak “din adamlarındaki insan hassasiyeti” gösterildi.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle İstanbul’da Taksim’e, Ankara’daysa Sağlık Bakanlığı önüne yürüyen binlerce sağlık emekçisi hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programını protesto etti.

BDP İzmir İl Kongresi’nde konuşan Genel Başkan Demirtaş, “Demokratik açılım”la ilgili  ‘’Partimiz AKP ile dayanışma, AKP’yi destekleme derneği değil’’ dedi.

15 Mart:

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, milletvekillerine bir talimat göndererek müftülerle temasa geçilmesini istedi.

16 Mart:

BBC Türkçe Servisine konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’de kaçak çalışan Ermeni işçileri yine sınırdışı etmekle tehdit etti.

17 Mart:

İsmi yolsuzluk iddialarına karışan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı üzerine istifasını verdi.

İki gün önce YÖK’ün web sitesinden yayınlanan yurtdışında lise öğrenimi görmüş öğrencilere sınavsız geçiş hakkı uygulaması, yoğun tepkiler üzerine kaldırıldı.

18 Mart:

AKP’nin yeni anayasa paketi son halini aldı: Değiştirilmesi öngörülen maddelerin önemli bir kısmı yüksek yargı kurumları ile ilgili.

Ankara’da son ulaşım zamlarını protesto etmek amacıyla, belediyeye bağlı EGO otobüslerine kart basmadan binen 127 üniversite öğrencisi polis tarafından gözaltına alındı.

20 Mart:

“Sanatçı açılımı” kapsamında bu sefer de sinema sanatçıları ve yönetmenlerle kahvaltı sofrasında buluşan Başbakan Erdoğan yaptığı bir diğer açılım -“Demokratik açılım”- için destek istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği çalıştayda din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 1. sınıftan itibaren başlatılması önerildi.

21 Mart:

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Erzincan davası iddianamesinde örgütün 1 numarası olarak adı geçen Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk’le ilgili iddiaların “hiçbirinin doğru olmadığını” savundu.

Diyarbakır’da 100 binlerce kişinin toplandığı Newroz’da konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir “Gerilladan askere kurşun değil karanfil. Askerden gerillaya operasyon ve kurşun değil, karanfil uzatmanın vakti gelmiştir” dedi.

22 Mart:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım üniversite ziyaretleri için “Bu tip toplantılarda tek korkumuz protesto edilmektir” dedi.

Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Düzenleme Anayasa’ya aykırı, hedef yargıyı ele geçirmek” dedi.

23 Mart:

CHP, Tam Gün Yasası’nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Adalet Bakanlığı müsteşarının toplantıyı terk etmesi nedeniyle toplanamadı.

24 Mart:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “4-C” maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

26 Mart:

TÜSİAD yaptığı basın açıklamasında, “Gündemdeki Anayasa paketinin içeriğinde temel sorunlar vardır ve demokrasi açığını kapatmaktan uzaktır” ifadesini kullandı.

28 Mart:

“Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Tümgeneral Abdullah Dalay, tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

29 Mart:

YARSAV, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun toplanamaması nedeniyle Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında suç duyurusunda bulundu.

30 Mart:

Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine müsteşarlık görevini henüz bir aydır sürdüren Alparslan Altanı atadı.

AKP, 29 maddelik Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

31 Mart:

“Balyoz” soruşturması kapsamında eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu üçü emekli altısı muvazzaf dokuz subay için tahliye kararı verildi.

Not ekle
Yükleniyor...
İptal
İşaret/Notlar
Yükleniyor...
İşaretle
Kapat
Okur Giriş

Parolanızı mı unuttunuz
×
Signup

Already have an account? Login
×
Kayıp Parola

×