Haziran Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…

10 Haziran:

Türkiye ile Irak silahlı kuvvetleri arasında askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği yapılmasına dair mutabakat muhtırası iki ülkenin askeri yetkilileri tarafından imzalandı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan açıklamada Türkiye ve Irak arasında mutabakat muhtırasına dair çalışmaların bir yılı aşkın süredir devam ettiği belirtildi.

11–12 Haziran:

Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında, işgal altındaki Afganistan’da görev yapacak radar donanımlı AWACS uçaklarının Konya’da bulunan askeri hava üssünden yararlanmalarına karar verildi.

18-19 Haziran:

Avrupa Birliği Konseyi’nin Brüksel’de gerçekleşen zirvesinde Avrupalı liderler yasadışı göçmenlerle ilgili topu Türkiye’ye attı. AB yetkilileri Türkiye ve Libya’nın kaçak göçmenlerin geri alınmasıyla ilgili anlaşmayı imzalamasını talep etti.

19 Haziran:

ABD’nin Türkiye’deki Büyükelçisi James Jeffrey, Irak’taki Amerikan işgal güçlerinin Türkiye’deki liman ve havaalanları üzerinden çekilmesine dair müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

22 Haziran:

Başbakan Tayyip Erdoğan, darbe girişimi iddialarına konu olan belge hakkında Avrupa Birliği diplomatlarına güvence verdi. Başbakanlık Konutu’nda AB büyükelçileriyle yaptığı görüşmede darbe girişimi iddialarını hatırlatan Erdoğan, Türkiye’deki tüm kurumların demokrasiyi sahiplendiklerini, AB ülkelerinin Türkiye’nin üyeliği önündeki engelleri kaldırmaları gerektiğini söyledi.

23 Haziran:

Lübnan’da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerlerinin görev süresinin 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatıldı. TBMM’deki tezkere için yapılan müzakerede söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin bölgede düzen kurucu ülke konumunda olduğunu iddia etti.

24 Haziran:

Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk kez bir DTP’li milletvekilini de beraberinde götürdü. Gül’ün Diyarbakır milletvekili ve DTP meclis grup başkan vekili Selahattin Demirtaş’ı geziye katılması için ismen davet ettiği belirtildi.

 

Not ekle
Yükleniyor...
İptal
İşaret/Notlar
Yükleniyor...
İşaretle
Kapat
Okur Giriş

Parolanızı mı unuttunuz
×
Signup

Already have an account? Login
×
Kayıp Parola

×