Ağustos ve Eylül Aylarında Dünyada Neler Oldu?

1 Ağustos:

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze işgaliyle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda saldırının “İsrail’in hakkı ve bir zorunluluk” olduğu savunuldu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, yaptığı açıklamada Türkiye’nin ikili ilişkilerde ön koşullar dayatmayı sürdürmesi ve sınırların açılmaması halinde müzakerelerin durabileceğini söyledi.

2 Ağustos:

Afganistan’da işgal kuvvetlerinin Temmuz’da işgalin en büyük kaybını vermesinin ardından NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Obama’nın İslam dünyasına işbirliği çağrısını yineleyerek, Afganistan’da Taliban’ın “ılımlı unsurlarıyla” diyalogdan yana olduklarını söyledi.

Küba Komünist Partisi, ekonomik krizin etkilerinin yarattığı koşulların aciliyeti nedeniyle sonbaharda yapılması beklenen kongrenin ertelendiğini duyurdu.

Honduras’ta Isis Obed’in ardından Roger Vallejo da başından vurularak hayatını kaybetti.

4 Ağustos:

2008’deki savaşın yıldönümünde Gürcistan, Güney Osetya sınırında çeşitli provokasyonları artırınca buradaki Rus birlikleri alarma geçti.

ABD eski Başkanı Bill Clinton Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne sürpriz bir seyahat gerçekleştirdi. Clinton’ın Koreli yetkililerle görüşmeleri sonucunda ülkede tutuklu bulunan iki ABD’li gazeteci serbest bırakıldı.

5 Ağustos:

El Fetih’in 6. Kongresi’nde Mahmud Abbas ve ekibi tekrar liderliğe seçildi.

6 Ağustos:

ABD’nin paralı katliam şirketi Blackwater’ın patronu Eric Prince’in bizzat bazı eski çalışanları ve Iraklılar’ı öldürdüğüne dair belgeler ortaya atıldı.

7 Ağustos:

İsrail, Hizbullah’ın silahlarını gerekçe gösterip Lübnan’ı işgal etmekle tehdit etti. Batı basını da provokasyonu destekledi.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Türkiye ile yaşanan gerginlikten sorumlu tuttuğu Grapsas’ı görevden aldı.

8 Ağustos:

Taliban lideri Beytullah Mesud öldü.

9 Ağustos:

Kolombiya’nın ABD’ye yedi askeri üs açmasına izin vermesinin ardından Latin Amerika’daki gerginlik dinmek bilmiyor. Chávez, ABD’nin Orinoco Nehri bölgesindeki zengin petrol yataklarını ele geçirebilmek için Venezuela ile Kolombiya arasında savaş çıkarmaya çalıştığını söyledi.

11 Ağustos:

Irkçılığın yükselişi Avrupa’da büyük tartışmalara yol açarken, Belçika’da Türk bir mahkum cezaevinde gördüğü işkence sonucu öldü.

12 Ağustos:

İsrail-Suriye görüşmeleriyle ilgili olarak İsrailli Bakan bir açıklama yaparak Türkiye’yi aracı olarak görmek istemediklerini açıkladı.

13 Ağustos:

ABD, Bush döneminde uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak uzayın silahlandırılmasına başlamıştı. Rusya ve Çin, yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini açıkladılar.

İngiltere’de işsizlik, yüzde 7,8’le1995’ten beri en yüksek düzeye çıktı.

14 Ağustos:

New York Times gazetesinde yayınlanan eski bir CIA ajanın itirafına göre 11 Eylül’den sonra terörle mücadele savaşı başlatan ABD, Bükreş, Fas ve Avrupa’nın başka bir şehrinde birbirine çok benzeyen gizli hapishaneler kurdu.

15 Ağustos:

Ermeni basını, Türkiye ve Rusya arasında, Rusya’nın Ermenistan’daki askeri üssüne teçhizat transferi yapabilmesi için Türkiye’nin hava sahasını kullanma izni veren gizli bir anlaşma yapıldığını iddia etti.

16 Ağustos:

İran lideri Mahmud Ahmedinecad, yeni hükümetine üç kadın bakan atayacağını açıkladı.

Manuel Zelaya’nın darbe günü Honduras’ta ABD askerlerinin bulunduğu bir üsse getirilip, buradan ülke dışına çıkarıldığı açığa çıktı.

17 Ağustos:

ABD, İsrail ve Türkiye, Doğu Akdeniz’de beş günlük Güvenilir Denizkızı tatbikatına başladı.

18 Ağustos:

İsveç gazetesi Aftonbladet’te çıkan bir haber, İsrail ordusunun Gazzelilerin organlarını çaldıklarını ortaya koydu. İsrail İsveç’i “Yahudi düşmanlığı” ile suçladı.

19 Ağustos:

Bağdat’ta “yeşil bölge” içerisindeki Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları’nda meydana gelen patlamalarda 75 kişi öldü, 300’ün üzerinde kişi yaralandı.

20 Ağustos:

Afganistan’da ABD’nin isteğiyle işgal güçlerinin namluları altında seçim yapıldı. Hem öncesinde hem de sonrasında sayısız yolsuzluk ve hile olduğu açığa çıkan seçimler sonucunda Karzai sandıktan galip çıktı.

1988 yılında İskoçya’da 270 kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştirmekten suçlu bulunan Lockerbie bombacısı Muhammed El Migrahi, İngiliz petrol devi BP’nin Libya’daki 500 milyon sterlinlik petrol anlaşmasına karşılık serbest bırakıldı.

22 Ağustos:

Rusya ve Ekvador sivil alanda nükleer işbirliği öngören bir anlaşma imzaladılar.

ABD’de yapılan bir anket, ilk defa ABD halkının yarıdan fazlasının aktif olarak Afganistan işgalinin sona ermesini istediklerini ortaya koydu.

24 Ağustos:

Yunanistan’da günler sürecek bir yangın başladı. Yunanistan Komünist Partisi, yangınların kundaklama olduğunu ve hükümetin “Yeni Atina” adlı kent yağması planıyla bağlantılı olduğunu savundu.

27 Ağustos:

Polonya basınında ilk defa ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne kurmayı düşündüğü füze kalkanlarının Türkiye ya da İsrail’e kurulmasının planlandığı iddia edildi.

28 Ağustos:

İran’daki muhalif terörist örgüt Cundullah’ın bir üyesi, terör faaliyetlerinde bulunmak için ABD’den malzeme ve eğitim yardımı aldıklarını itiraf etti.

IMF, darbeden dolayı tecrit edilmeye çalışılan Honduras hükümetine 150 milyon dolar yardımda bulundu.

30 Ağustos:

Japonya’da yapılan seçimlerde 54 yıldır iktidarda olan parti yenilgiye uğradı. İktidara gelen Japonya Demokratik Partisi, birkaç gün sonra ABD’yle imzalanmış olan ve ABD’nin istediği zaman kimseye sormaksızın adaya nükleer cephane getirmesine izin veren bir anlaşmayı kamuoyuna açıkladı.

Almanya’daki eyalet meclisi seçimlerinde bazı eyaletlerde Sol Parti’nin oy artışı dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, görevinin tüm Balkan ülkelerini NATO ve AB üyesi yapmak olduğunu ve Yunanistan’ın bu süreçte önemli rol oynayacağını söyledi.

1 Eylül:

Türkiye ile Ermenistan, iki protokol üzerinde anlaşmaya vardı.

Bağdat’taki bakanlıkların bombalanmasının ardından Irak hükümeti ile eylemden sorumlu tuttuğu Suriye hükümeti arasındaki ilişkiler gerildi.

3 Eylül:

Gürcistan’ın el koyduğu Buket gemisinin Türk kaptanı 24 yıl hapse mahkum edildi. Abhazya ile Gürcistan’ın ilişkileri, Abhazya karasularının abluka altına alınması nedeniyle oldukça gerildi. Kaptan ve mürettebat sonradan serbest bırakıldı. Ay sonuna doğru Rus sahil güvenlik botları, Abhaz karasularında devriye gezmeye başladı.

Yunanistan’da yangınların ardından büyük tepki toplayan Yeni Demokrasi hükümeti 4 Ekim için erken seçim kararı aldı.

4 Eylül:

Afganistan’da NATO’nun hava saldırısında yüze yakın sivil öldü. Alman Savunma Bakanı, saldırı için “kesinlikle gerekliydi” dedi.

Portekiz Komünist Partisi tarafından düzenlenen ve yüz binlerce insanın katıldığı Avante Festivali başladı.

6 Eylül:

Çek Cumhuriyeti’nde Bohemya ve Moravya Komünist Partisi’nin gençlik örgütü Komünist Gençlik Birliği’nin programında “üretim araçlarında özel mülkiyet yerine kolektif mülkiyeti” savunduğu gerekçesiyle kapatılması kararı Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.

9 Eylül:

Kosova’da Bill Clinton’un, elinde NATO birliklerinin Yugoslavya’ya saldırı belgesini tuttuğu 6 metrelik bir heykelin, Bill Clinton bulvarına dikilmek üzere Priştine’ye getirildiği açıklandı.

10 Eylül:

Reuters, ABD’nin Akdeniz kıyılarına füze yığınağı yaptığını iddia etti. Bu iddia, daha sonradan Obama ve Gates’in füze stratejisi açıklamalarıyla birlikte anlam kazandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ortadan kayboldu. Daha sonradan Netanyahu’nun Rusya’ya gizli bir ziyarette bulunduğu ortaya çıktı.

Dağlık Karabağ sınırında Azeri ve Ermeni askerleri arasında çıkan çatışmada 5 Ermeni askeri öldü.

11 Eylül:

İsrail, kendisine dönük iki füze fırlatıldığı iddiasıyla Lübnan topraklarını çok sayıda füzeyle vurdu.

12 Eylül:

Küba Başkan Yardımcısı, devrimin en önemli isimlerinden biri olan Juan Almeida Bosque yaşamını yitirdi.

13 Eylül:

ABD’de Kongre, Türkiye’ye 7,8 milyar dolar değerinde uzun menzilli füze savunma sistemi satılması için izin verdi. Satış, ABD’nin son senelerdeki en büyük silah satışlarından birisi anlamına gelecek.

14 Eylül:

ABD ordusunun darbeci Honduras ordusunu Birleşik Kuvvetler Panamax 2009 tatbikatına katılmaya davet ettiği ortaya çıktı.

15 Eylül:

Bush’a ayakkabı fırlattığı için mahkum edilen Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi tahliye edildi. Zeydi, kendisine yapılan işkenceleri de anlattığı konuşmasında ABD işgalini mahkum ederek bir kez daha Iraklı yurtseverlerin ve dünya halklarının sesi oldu.

Obama, Küba’ya dönük ablukayı bir sene daha uzatan bir kararnameyi onayladı.

16 Eylül:

BM tarafından hazırlanan raporda Gazze işgali sırasında hem İsrail’in hem de Hamas’ın savaş suçları işledikleri savunuldu. İsrail bu raporu dahi hazmedemedi; ABD de İsrail’e destek vererek BM raporunu kınadı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde yeni Başbakan Berham Salih seçildi.

17 Eylül:

İsrail’in eski Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh, İsrail’in bu yıl sonuna kadar İran’a saldıracağını iddia etti. İsrail’den İran’a dönük saldırılara dair bu ve benzeri açıklamaların, saldırı olasılığını gündemde tutma ve meşrulaştırma amacıyla sık sık tekrarlandığı düşünülüyor.

18 Eylül:

ABD, yeni füze savunma stratejisini açıkladı. Strateji, balistik füze savunma sisteminin Doğu Avrupa’dan Türkiye ve İsrail’e kaydırılmasını öngörüyor. Doğu Avrupa’daki füze yığınağı ise devam edecek.

20 Eylül:

Rusya, ABD’nin kararı sonrasında Polonya sınırındaki Kaliningrad’da konuşlandırmayı planladığı füze sistemi projesinden vazgeçtiğini açıkladı.

21 Eylül:

Küba’da bir milyonun üzerinde insan, Devrim Meydanı’ndaki Sınır Tanımayan Barış konserinde buluştu.

Manuel Zelaya Honduras’a döndü. Brezilya Büyükelçiliği’nde bulunan Zelaya ve destekçileri, darbe hükümetinin yoğun saldırısına maruz kaldılar.

23 Eylül:

Obama, BM Genel Kurulu sırasında Netanyahu ve Mahmud Abbas’la üçlü bir toplantı yaparak Filistin sorununu konuştu. Toplantı sonrasında Obama, İsrail’in yerleşimlerine yeşil ışık yakarken, Filistin tarafı hiçbir somut adım sağlayamadı.

 

Not ekle
Yükleniyor...
İptal
İşaret/Notlar
Yükleniyor...
İşaretle
Kapat
Okur Giriş

Parolanızı mı unuttunuz
×
Signup

Already have an account? Login
×
Kayıp Parola

×