Ekim Ayında Türkiye Siyaseti

1 Ekim:

DTP’li vekillerin zorla mahkemeye götürülmesi yönünde mahkeme kararları, siyasi bir krize yol açmıştı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP’li vekillerin ifade krizinin çözümü yolunda bir zemin oluşursa ve muhalefet bu yönde bir adım atarsa kendi partisinin de destek vereceğini açıkladı.

2 Ekim:

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan Diyanet TV yayın hayatına adım atıyor.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi Ankara’da Zir Vadisi’nde gömülü bulunan askeri mühimmat ile ilgili yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez’in tahliyesine karar verdi..

AKP, ‘Kürt Açılımı’ ile ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Adana Milletvekili Ömer Çelik’ten oluşan bir komisyon oluşturdu.

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Birlik köyünde parçalanmış cesedi bulunan 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili bir açıklama yaparak, “Olayla ilgili yapılan ilk incelemelerde, olay sırasında bölgede havan atışının yapılmadığı tespit edilmiştir” dedi.

3 Ekim:

Doğan grubunun hissedarı ve yöneticisi de olan Yalçındağ, “Biliyorsunuz TÜSİAD Başkanı olarak konuşmalarımda Doğan grubuna yönelik haksız vergi cezaları üzerinde durmuyorum. Çünkü grubumla ilgili bir konu. Ama bu konuda siz de gereğinden fazla dikkatlisiniz. Oysa bu Türkiye’nin de meselesi” dedi.

5 Ekim:

Bilge köyü katliamı sanıklarının yakınları, İçişleri’nin “çok gizli” projesi kapsamında Trakya’ya yerleştirilecek.

Bakan Faruk Çelik, yaz Kur’an kurslarındaki yaş sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını açıkladı.

6 Ekim:

Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda hazırlanan “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı”, 29 Eylül 2009 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu kararıyla onaylandı. Belgede, bu eylem planının vizyonu, “İstanbul, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olacaktır” diye belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), sınır ötesi operasyon yapmasına olanak veren tezkerenin 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren bir sene daha uzatılması talebi TBMM’de kabul edildi.

7 Ekim:

Fırat Haber Ajansı (ANF) tarafından PKK liderlerinden Murat Karayılan’ın bir röportajı yayımlandı. AKP’nin Kürt sorunu çözmekten “çark ettiğini” ve erken seçim odaklı bir oyalama taktiği izlediğini öne süren Karayılan, yakında DTP’ye yeni bir operasyon yapılacağını da iddia etti.

9 Ekim:

Ergenekon davası hakimleri, savcı Zekeriya Öz ve polislerin aynı masada yemek yediğini gösteren fotoğraf, tartışmalara neden oldu.

13 Ekim:

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “milli birlik açılımı”yla ilgili mektubuna sonunda yanıt verdi. Altı sayfalık yanıt mektubunun ekinde, 20 yıl önce Baykal’ın genel sekreterliği döneminde SHP tarafından hazırlanan “Doğu ve Güneydoğu Raporu” yer aldı.

Deniz Feneri e.V. Derneği’nce İstanbul’daki birçok firmadan toplanan yardım malzemesinin Kanal 7 televizyonuna teslim edildiği ortaya çıktı.

15 Ekim:

DTP, dört ilde düzenlediği oturma eylemlerinde, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın yazarak hapishanedeki yetkililere teslim ettiği Kürt sorununun çözümü için yol haritası metninin kamuoyuna açıklanmasını talep etti.

16 Ekim:

Ramazan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınarak Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na uzman olarak atandı. Akyürek’in adı Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle birlikte gündeme gelmiş, polis muhbiri Erhan Tuncel, Dink’in öldürüleceğini o dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevi yapan Ramazan Akyürek’e bildirdiğini söylemişti.

17 Ekim:

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, meslek kuruluşları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları gibi örgütlere ilişkin genel “Araştırma ve İnceleme Raporu”nu tamamladı. Meslek örgütlerinin “politize ve ideolojik” olduğu iddia edilen raporda, örgütlerin etkinlik alanları kadar, maddi güçlerinin de rahatsızlık yarattığı ve sınırlandırmaların getirilmesinin hedeflendiği görüldü.

19 Ekim:

Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla Mahmur ve Kandil’den yola çıkan PKK’liler Türkiye sınırından girerek jandarmaya teslim oldular.

20 Ekim:

Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen ve savcılıkça ifadeleri alınan 34 kişinin tamamı, mahkemeye çıkarılan 5 kişinin de işlemlerinin tamamlanmasıyla serbest kaldı. DTP çeşitli illerde kutlamalar başlattı.

21 Ekim:

Baykal ve Bahçeli, partilerinin meclis gruplarında yaptıkları konuşmalarda “Barış ve Demokratik Çözüm Grubu”nun tutumunu eleştirdi. Grup üyelerinin “pişman ve çaresiz görünmemeleri” ve “ellerinde şartlarla gelmeleri”nin iki liderde rahatsızlık uyandırdığı gözlendi. Süreç “İmralı’nın muhatap alınması” olarak tanımlanıp eleştirilirken, “PKK’ya teslim olunduğu” yönünde açıklamalar dikkat çekti..

23 Ekim:

DTP İstanbul İl Başkanlığı’nın, 28 Ekim’de Avrupa’dan Türkiye’ye giriş yapacak olan 15 kişilik üçüncü “Barış Grubu”nun İstanbul Atatürk Havalimanı’nda karşılanıp konvoy eşliğinde Kazlıçeşme’ye getirilerek burada bir şölen yapılacağı açıklaması yaptı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre, altında Albay Dursun Çiçek’in imzasının bulunduğu ve AKP ve Fethullah Gülen cemaatine karşı yıpratma hazırlıkları içerdiği iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin orijinali, bir subay tarafından Ergenekon savcılarına gönderildi.

24 Ekim:

DTP’nin mitingli karşılama talebi üzerine düzen partilerinin temsilcileri ve medya yorumcuları alenen ırkçı ve kışkırtıcı imalarda bulunurken, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valisi, “Habur’da yaşanan görüntülere İstanbul’da izin verilmeyeceğini” ifade ederek, “uyardı”.

Başbakan Erdoğan, “Barış Grupları”nın gelmesi ile yaşanan gelişmelerin halkta ciddi rahatsızlık yarattığını söyleyerek, Avrupa’dan gelecek PKK’li grubun gelişinin ertelendiğini açıkladı.

Birçok ilde PKK’lilerin yurda dönüşünü protesto eylemleri yapıldı, Elazığ ve Ankara gibi bazı yerlerde DTP’lilere ve Kürtlere dönük saldırılar yaşandı. Hükümet yurda dönüşlerin ertelendiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinde ilk ölüm haberinin gelmesi üzerine “Panik yapmayacağız, tüm dünyada ölümler yaşanıyor. ABD’de, Meksika’da yüzlerce ölüm yaşandı” dedi.

Kamuoyunda çok tartışılan “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin altındaki imza için Adli Tıp Kurumu, İstanbul Başsavcılığı’na gönderdiği raporda “İmza Albay Dursun Çiçek’e ait” dedi.

26 Ekim:

Genelkurmay Başkanlığı, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” ile ilgili medyada çıkan haberleri ihbar kabul ederek, yeni bir soruşturma başlattığını açıkladı.

27 Ekim:

Radikal gazetesi, ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın orijinal belgesiyle birlikte Ergenekon savcılarına gönderilen eklerde yer alan ‘Bilgi Destek Planı’nın da ortaya çıktığını açıklayarak yeni belgeyi internet sitesinde yayınladı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’u, “PKK propagandasını yaptığı” gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

30 Ekim:

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın DTP için “Süreci tahrip ettiler” sözlerine yanıt olarak DTP’den yapılan yazılı açıklamada, “Süreci kesintiye uğratan; başlangıçta “bedeli ne olursa olsun asla geri adım atmayacağız” diyen Sayın Başbakan’ın “Gerekirse sil baştan yaparız” noktasına gelmiş olmasıdır” denildi.