Ekim Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
1 Ekim:
New York’ta Gülen cemaati bağlantılı kuruluşlar tarafından düzenlenen “New York Türk Günleri” etkinliklerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Ali Babacan katıldı.
2 Ekim:
Brüksel’de Avrupa Politika Merkezi adlı düşünce kuruluşu ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği toplantıda konuşma yapan Davutoğlu, tutuklu bulunan kanser hastası Güler Zere’nin tahliyesini isteyen eylemcilerin protestosuyla karşılaştı. Davutoğlu protestoculara, “Güler Zere sizin değil bizim çocuğumuz” diye yanıt verdi.
6 Ekim:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın şikayet başvurusunu değerlendirerek Türkiye’yi haksız buldu.
7 Ekim:
Irak hükümetinin ortağı olan Kürdistan İttifak Bloku’nun parlamenterlerinden Yusuf Ahmed, ülkesinin Türkiye ve İran’la gizli bir anlaşma imzaladığı iddiasında bulundu. Buna göre bu iki ülke, Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesi sınırları içinde PKK ve PJAK‘a yönelik operasyon düzenleyebilecek.
9 Ekim:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa‘da sürmekte olan “Türk Mevsimi” etkinlikleri çerçevesinde Fransa’ya gitti. Türk Mevsimi etkinliklerin kültürel ve ekonomik boyutu bulunuyor.
10 Ekim:
Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin “normalleşmesi” ve sınırın açılmasına yönelik protokol İsviçre‘nin başkenti Zürih‘te, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan tarafından imzalandı.
12 Ekim:
NATO üyesi ülkeler ve İsrail’in katılımıyla Türkiye’de bu yıl altıncısı düzenlenmesi planlanan Anadolu Kartalı hava tatbikatı Türkiye tarafından süresiz olarak ertelendi. Dışişleri Bakanlığı’ndan “Anadolu Kartalı” tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesinden siyasi bir anlam ve sonuç çıkartılmaması gerektiği ve yine tatbikatın milli bir faaliyet olarak uygulandığı yönünde bir açıklama yapıldı.
13 Ekim:
Hakkında yolsuzluk davaları bulunan Cem Uzan Fransa’ya sığınma talebinde bulundu. Talebi kabul edilen Uzan, Türkiye aleyhine AİHM’de dava açtı.
14 Ekim:
İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, NATO üyesi ülkeler ve İsrail’in katılımıyla Konya’da düzenlenmesi planlanırken son anda ertelenen “Anadolu Kartalı” hava tatbikatına ilişkin açıklamada bulundu. Şalom, “Türkiye, İsrail ile stratejik bağları olan önemli bir Müslüman ülke… Türklerin aklıselim içinde davranacakları ve iki ülke arasındaki bağın, bizim olduğu kadar kendi çıkarlarına da olduğunu anlayacaklarını umuyorum” diye konuştu.
AB Komisyonu İlerleme Raporu açıklandı. Türkiye’ye “reformları hızlandırma ve ifade özgürlüğünü sağlama” çağrısı yapıldı. Kıbrıs Rum yönetimiyle ticari ilişkilerin normalleştirilmesi istendi. Doğan Yayın Grubu’na verilen cezanın “çözülmesi” istendi. AB, 1 Mayıs gösterilerinin çoğu yerde barışçıl bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Önceki İlerleme Raporları’nda daha temkinli yaklaşılan Ergenekon süreci için son raporda “demokratik kurumların doğru işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için Türkiye’ye bir fırsat sunduğu” belirtildi.
Bursa‘da Türkiye-Ermenistan milli takımları arasında 2010 Dünya Kupası eleme grubu maçı oynandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokolün uzantısı niteliğinde değerlendirilen maçı birlikte izlediler.
15 Ekim:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Başbakanlar düzeyindeki toplantısı için Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Irak ile sağlık, tarım, enerji, alt ve üst yapı, eğitim gibi birçok başlıkta anlaşmalar imzalayacak. Davutoğlu anlaşmalarla gelişecek olan Türkiye-Irak ilişkilerinde “aynı hükümet gibi davrandıklarını” söylemişti.
16 Ekim:
New York’ta yapılan bir ödül töreninde bir araya gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, “Türkiye ve İsrail göbekten bağlıdır” dediler.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze’de trajedi sürerken İsrail’le askeri birliktelik imajı içinde olunamayacağını, ancak yaşanan gerginliğin iki ülke arasındaki ilişkinin genelini bağlamayacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Cem Uzan’ın sığınma talebinde bulunduğu Fransa’ya “Yolsuzluk yapanlara bile kapılarını açıyor. Ne biz affederiz ne de tarih affeder” dedi.
17 Ekim:
TRT’de yayınlanan ve İsrail askerlerinin Filistinli çocukları öldürmesi gibi sahnelere yer verdiği için İsrail’le Türkiye arasında diplomatik krize sebep olan “Ayrılık” dizisiyle ilgili tartışmaya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Günay, dizinin yayınlanmasını “Bizimle ilgisi yok” diyerek savunan diğer AKP açıklamalarından farklı olarak, dizinin yayınlanmasını doğru bulmadığını ima etti.
18 Ekim:
“Türkiye’nin AB üyeliğinin kolay olmayacağını” belirten Fransız bakana “pazarlık etmeyi Kapalıçarşı’da öğrendiğini” söyleyen Bağış, Türkiye’nin AB’ye sunduğu pazar ve ucuz işgücü potansiyeline vurguda bulundu.
Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokolden rahatsız olan Aliyev, Türkiye’ye satılan doğalgaz fiyatının artırılması ve transit geçiş ücretinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.
20 Ekim:
Fethullahçı patronların oluşturduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), sürdürmekte olduğu Sudan gezisinde Afrika’da geldikleri noktayı özetledi. TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 2005 yılında Türkiye’nin Afrika ile ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu, 2006 yılında başlattıkları girişimlerle bunu 18 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi.
21 Ekim:
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine “Türk müttefiklerimizin, PKK sorunuyla başa çıkmada gösterdiği çabaları destekliyoruz” dedi.
Türkiye‘nin Ermenistan‘la protokol imzalamasının ve ardından Bursa‘da oynanan futbol maçına FIFA kararı ile Azerbaycan bayraklarının alınmaması üzerine Azerbaycan’la patlak veren bayrak krizi tırmandı. Bakü’deki Türk anıtında bulunan Türk bayraklarının indirilmesinin ardından Türkiye Büyükelçiliği’ne ait bir binadaki bayrak da kaldırıldı. Türkiye bunun üzerine Azerbaycan’a nota verdi.
22 Ekim:
Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, AKP hükümetinin son dönemde peşpeşe açılımlarına sahne olan yakın coğrafya için “Türkiye’nin arka bahçesi” nitelendirmesinde bulundu.
27 Ekim:
Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a 160 kişilik bir heyetle gerçekleştirdiği ziyareti başladı.
28 Ekim:
ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık “Dini Özgürlükler Raporu”nu açıkladı. “Laikliğin korunması kaygısıyla, dini grup ve cemaatlere baskı yapıldığı” iddia edilen raporda, türban yasağından AKP’nin kapatılma davasına kadar pek çok noktaya değinildi.
Dışişleri Bakanlığı, Bakü’deki gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda “Tek bir millet içinde kriz yaşanmaz” dedi.