Kasım ve Aralık Aylarında Türkiye Siyaseti
7 Kasım: AKP‘nin düzenlediği “Siyaset Akademisi”nde ders veren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Danıştay saldırısı veya katliamı, meğer bir örgütle iç içeymiş. Yargı bunu çıkarıyor, Yargıtay bu kararı veriyor. Hepimizin o günlerde neler hissettiğini düşünün. Ben o zaman da bakandım. Cenazelere ve camiye gidemedik, çünkü belli taraftarlar bize olumsuz tutumlar takınıyorlardı. Meğer o neymiş; bir örgütün bizim aleyhimize düzenlediği bir provokasyonmuş” dedi.
8 Kasım: Alevi Bektaşi Federasyonu, ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı vurgusu ile bir miting düzenledi. Kürsüden AKP iktidarına ve AKP hükümeti tarafından gerçekleştirilen Alevi açılımına karşı eleştirel bir tavır alındığı görüldü.
10 Kasım: AKP hükümeti, “Demokratik açılım” çerçevesinde “kısa, orta ve uzun vadeli” olarak tanımlanan planlardan orta vadeye ait olanını, bir “torba” yasa tasarısıyla TBMM Başkanlığı’na sunarak başlatmış oldu. Tasarıda, kamuoyunun gündemine “taş atan çocuklar” olarak giren ve ağır hapis cezalarına çarptırılmaları nedeniyle çok tartışma yaratan gelişmelere ilişkin bir düzenleme göze çarpıyor.
Milli Savunma Bakanı, AKP hükümetinin “Demokratik açılım”ının Meclis’te tartışıldığı sırada sınır bölgelerinde 46 yeni karakol inşa edileceği bilgisini verdi.
11 Kasım: “İrticayla Mücadele Eylem Planı“yla ilgili TV-Net televizyonuna konuşan Başbakan Erdoğan, “Yanlış, lekeli insanları devlet olarak ayıklamamız lazım” açıklamasında bulundu.
Adalet Bakanlığı’nın 2008 yılına ait bir kararı gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in dinlendiği ortaya çıktı. Aynı kararda Sincan
1. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Osman Kaçmaz’ın da isminin yer aldığı iddia edildi.
12 Kasım: Dursun Çiçek, İrticayla Mücadele Eylem Planı olarak bilinen ve gerçek olduğu iddia edilen belgenin altındaki ıslak imzanın sahibi olarak gösteriliyordu. Savcı Zekeriya Öz‘e ifade veren Çiçek, ifadenin ardından tutuklandı.
Yargıtay’a ulaşan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı raporuna göre Yargıtay santralinin dinlendiği ortaya çıktı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, ortaya çıkan dinleme olayları ile ilgili konuştu. Özbek, “Yargı şu anda savunma konumundadır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, kuvvetler ayrılığı sistemini değerlendirdiğimizde yargının savunma konumuna düşürülmüş olması son derece sıkıntı vericidir” açıklamasında bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in 10 Kasım’da mecliste yapılan “demokratik açılım” görüşmelerinde 1938 Dersim Katliamı’nı model olarak sunmasına tepki yağdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in 10 Kasım’daki “demokratik açılım” görüşmelerinde yaptığı konuşmaya tepki göstererek “Öymen’in sözleri, Alevilere yönelik bilinçaltında kalan kini de ortaya çıkardığı için oldukça önemlidir” dedi.
14 Kasım: Çok sayıda yargı mensubunun ve yargıya ait kurumsal telefonun dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma sürerken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, konuya ilişkin düşündürücü bir açıklamada bulundu. Ergin, “Telefon dinlemelerinden elde edilen delillerle kaç hakim, savcı yargılanmış bir bakın” dedi.
15 Kasım: Hakim ve savcılara yönelik telefon dinlemelerine ilişkin haberleri ihbar kabul eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı AKP hakkında yeni bir inceleme başlattı. Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, “Ortaya çıkan manzara polis devletidir” değerlendirmesinde bulundu.
17 Kasım: Onur Öymen, Dersim isyanı ile ilgili sözlerine Alevilerin tepki göstererek CHP’den istifa etmeleri üzerine, Alevileri tenzih ederek katliam yanlısı sözleri ile Kürtleri kastettiğini ima etti.
18 Kasım: Son olarak yargı mensuplarını kapsayan dinleme skandalının ardından İstanbul Barosu tarafından Taksim‘de “Yargıya ve Ülkene Sahip Çık” yürüyüşü düzenlendi.
19 Kasım: İmralı’da yapımı tamamlanan F Tipi Cezaevi’ne 5 mahkûm nakledildi.
20 Kasım: YARSAV’ın önceki hafta sonu seçilen yeni Yönetim Kurulu, oybirliğiyle Yargıtay 4. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi Emine Ülker Tarhan’ı genel başkanlığa seçti.
21 Kasım: TÜSİAD yönetiminden üyelere, Mustafa Koç imzalı bir e-posta yollanarak derneğin başkanlığı için isim önerisi yapmaları istendi. Patronlar kulübü, iki sorunun yer aldığı mesaja verilecek yanıtlardan hareketle, başkanlık koltuğuna kimin oturacağı ile ilgili belirsizliğe son vermeyi ümit ediyor.
23 Kasım: İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mahmur Kampı’ndan 200-300 kişilik gruplar halinde Türkiye’ye dönüşlerin başlayacağını duyurdu.
25 Kasım: KESK ve Kamu-Sen‘in çağrısıyla bir günlük iş bırakma eylemi ve uyarı mitingi gerçekleştirildi.
Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.
27 Kasım: PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş tarafından “Laf değil, icraat istiyoruz!” başlıklı yazılı bir açıklama yapılarak AKP, CHP ve MHP Alevilere dönük ikiyüzlü tutumları nedeniyle eleştirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını kıldığı Eyüp Sultan Camisi’nden ayrılırken verdiği demeçte, grevci memurlardan hesap soracaklarını söyledi.
28 Kasım: Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim E. tutuklandı.
30 Kasım: YÖK, 2 Aralık Çarşamba günü Danıştay’ın katsayı kararına itiraz edeceğini, yürütmeyi durdurma kararının kalkmasını isteyeceğini açıkladı.
1 Aralık: PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlamak ve Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla çeşitli illerde yapılan gösterilerde çatışmalar yaşandı, polis silah kullandı.
Başbakan Erdoğan, bazı köşe yazarlarının yazılarıyla tahrik ettiğini belirterek “Köşe yazarları ne kadar az yazarsa ülkede o kadar huzur olur” dedi.
2 Aralık: YÖK, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti.
4 Aralık: DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, partilerinin kapatılması durumunda Meclis’ten çekileceklerini söyledi.
5 Aralık: Ergenekon soruşturması çerçevesinde gündeme gelen darbe iddiaları ile ilgili olarak emekli Orgeneraller Aytaç Yalman ve Halil İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek adliyede ifade verdi.
Ergenekon soruşturması kapsamında, Erzincan’da MİT Müdürü’nün de içinde yer aldığı üç MİT mensubu gözaltına alındı.
6 Aralık: Diyarbakır’da aralarında DTP milletvekillerinin de bulunduğu Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşullarının protesto edildiği yürüyüşte çıkan çatışmada bir kişi yaşamını yitirdi.
7 Aralık: Tokat’ın Reşadiye ilçesinde gerçekleştirilen saldırıda 7 asker öldü, 3 asker ağır yaralandı.
8 Aralık: YÖK, bir açıklama yaparak Danıştay’ın katsayı kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı almış olmasına rağmen katsayı konusunda geri dönüş olmayacağını savundu.
DTP lideri Ahmet Türk, Tokat’ta 7 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı, 1993’te Bingöl’de 33 askerin öldüğü saldırıya benzeterek, olaya “provokasyon” dedi.
10 Aralık: Halk Savunma Güçleri (HPG) Anakarargah Komutanlığı, Tokat’taki saldırıyı üstlendi.
Edirne’de basın açıklaması yapmak isteyen DTP’liler, yaklaşık 200 kişilik ülkücü bir grubun saldırısına uğradı.
İzmir DTP binası bir grup ülkücünün saldırısına uğradı. Binayı taşlayan ülkücüler “Kahrolsun Kürtler”, “Kürtler şehrimizi terk edin” sloganları attılar.
11 Aralık: Anayasa Mahkemesi DTP’nin kapatılmasına karar verdi.
12 Aralık: Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı verdiği DTP, parlamentodan fiili olarak çekilmeye karar verdi. DTP milletvekilleri bugünden itibaren Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını duyurdu.
13 Aralık: AKP Alevi Çalıştayı’na, Maraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’i davet etti.
14 Aralık: MHP’nin Tandoğan Meydanı’nda “Bin Yıllık Kardeşliği Yaşa ve Yaşat” sloganıyla düzenlediği mitingde, Bahçeli, Kürt meselesinde “sabırlarının taştığı”nı söyledi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Dolapdere’de DTP’nin kapatılma protestosu ile başlayan olaylarda silah çekilmesiyle ilgili olarak, “Lokal olayları abartarak yayınlamak yanlış” dedi.
15 Aralık: Muş’un Bulanık İlçesi’nde DTP’nin kapatılmasının ardından yürüyüş düzenlemek isteyen kitleyle polis arasında çatışma çıktı. Çatışmalar devam ederken, kitleye açılan ateş sonucu Kemal Kayacan ile Nejmi Oral isimli 2 kişi hayatını kaybetti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Muş’taki ölümleri esnafın malını mülkünü koruma tepkisi olarak niteledi.
16 Aralık: Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Bükköy Maden İşletmesi‘nde bir hafta önce meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 19 işçinin, prim ödemelerine ve gün sayısına bakılmaksızın emekli edileceği bildirildi.
4 Aralık’ta bir günlük kepenk kapatma eylemi yapan eczacıları hastaları mağdur etmekle suçlayan SGK, ilaç alım protokolünü tek taraflı olarak feshettiğini bildirdi.
17 Aralık: Başbuğ Tokat’ta yaşanan saldırıyı TSK ile ilişkilendirme çabalarına ilişkin ise uyarıda bulundu: “Son dönemde meydana gelen her terör olayı ilee TSK’yı ilişkilendirmek önünde çabalar da vardır. Her gün bu çabalara yenisi ilave edilmektedir. Terör olaylarını TSK ile ilişkilendirmeyi PKK destekleyicileri ve sempatizanları yapabilir. Ancak böyle ilişkilendirmeleri ve bu amaca yönelik imalı konuşmaları siyasiler, akademisyenler ve medya mensupları yapamaz, yapmamalıdır.”
18 Aralık: Ankara Valisi Önal 4-C uygulamasını protesto amacıyla Ankara’ya gelen Tekel işçilerine polisin saldırmasının nedeninin “provokasyonu engellemek” olduğunu iddia etti.
Eski DTP’li 19 milletvekili istifadan vazgeçti. DTP’liler Barış ve Demokrasi Partisi’ni bünyesinde siyasete devam kararı aldı
20 Aralık: Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan, üç gün önce serbest bırakılmasına karşın hakkında tekrar arama emri çıkartılan Deniz Yarbay Ali Tatar intihar etti.
22 Aralık: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast girişiminde bulunacağı öne sürülen iki asker gözaltına alındı. Askerler, yapılan sorgunun ardından serbest bırakıldı.
23 Aralık: Kurban kesim ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan LÖSEV, Deniz Feneri ve Mehmetçik Vakfı yöneticilerinin aralarında bulunduğu 63 kişiden 31’i adliyeye gönderildi.
24 Aralık: DTP’nin yerine kurulan BDP’ye 11 kentte eşzamanlı baskın düzenlendi. Hatip Dicle ve eski DTP’li 8 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 80 kişi gözaltına alındı.
26 Aralık: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast yapılacağı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yapılan aramaların sonucunda sekiz asker gözaltına alındı.
27 Aralık: Sürekli yetkileri arttırılan polisin şimdi de ağır silah edinebilmesinin önündeki yasal engeller kaldırılıyor.
Önceki gece Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda başlayan aramalar, aranmasına izin verilmeyen kozmik odanın açılmasıyla birlikte sürdü.
29 Aralık: AKP Grup Başkanvekili ve Samsun milletvekili Kılıç, TEKEL işçisine, “Sokağa çıkmayın, eylem yapmayın dedik ama bizi değil, muhalefet çevrelerinin sözlerini dinlediler” dedi.