Mart Ayında Dünyada Neler Oldu?

1 Mart:

İspanya’da bir yargıç, Venezuela hükümetini FARC ve ETA’yla işbirliği yapmakla ve İspanya topraklarında yapılması planlanan terörist saldırılara ortak olmakla suçladı. Venezuela hükümeti iddiaları reddetti.

7 Mart:

Irak’ta seçimler yapıldı. Bazı sandıklarda saldırılar gerçekleşse de, direnişin tümü seçimleri boykot etme kararı almamıştı. Yüzde 62’lik katılım oranının ardından ABD memnuniyetini dile getirdi.

8 Mart:

ABD’nin açıklarında askeri tatbikat düzenlemesi üzerine Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti alarm durumuna geçti.

9 Mart:

17 Mart 2003’te dramatik bir olayda bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek ölen Amerikalı aktivist Rachel Corrie’nin ailesi İsrail aleyhine Hayfa’da dava açtı.

10 Mart:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sırasında İsrail’in ABD muhalefetine rağmen Kudüs’te 1600 yeni yerleşime izin vermesi, iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi.

11 Mart:

Yunanistan’da işçiler hükümetin kriz önlemlerine karşı greve gittiler.

12 Mart:

Alman Katolik Kilisesi, çok sayıdaki çocuk tacizi skandalları için ailelerden özür diledi ve konuyu araştıracaklarını duyurdu.

13 Mart:

Afganistan’ın Kandahar kentinde Taliban’ın “NATO’ya mesaj vermek amacıyla” şehir hapishanesi yakınında düzenlediği intihar saldırısında 30 kişi öldü.

Gürcistan’da hükümet yanlısı televizyon kanalının “senaryo” “Rus tankları başkente girdi” haberi ülkede paniğe sebep oldu.

Tayland’da “kızıl gömlekliler” olarak anılan muhalifler, haftalarca sürecek ve kan dökülecek olan protesto kampanyalarına başladılar.

16 Mart:

ABD, İsrail’le aralarında “sarsılmaz bir bağ” bulunduğunu yineledi.

Bağdat’ın güneyinde beşer dakika arayla düzenlenen iki bombalı saldırıda 8 kişi öldü.

17 Mart:

Kırgızistan’da binlerce gösterici, Başkan Kurmanbek Bakiyev’i taleplerini yerine getirmezse devirmekle tehdit etti.

19 Mart:

İsrail uçakları Gazze’deki en az 7 noktaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölen olmazken, 11 kişi yaralandı.

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ülkenin kuzeyindeki isyancılarla savaşı sona erdirdiklerini açıkladı.

20 Mart:

Kolombiya’da paramiliter çeteler ve ölüm tugaylarıyla bağlantılı siyasetçiler üzerine haberler yapmakta olan gazeteci Clodomiro Castilla öldürüldü.

Fransa’da bölgesel seçimlerde Sarkozy’nin partisi ağır bir yenilgi aldı. Katılım oranının düşük olduğu seçimlerde Sosyalist Parti yüzde 29, Sarkozy’nin UMP’si ise yüzde 26 aldı.

Papa İrlanda’da rahipler tarafından cinsel tacize uğrayanlardan özür diledi, ancak kurbanlar ve aileleri özrün yetmeyeceğini söylediler.

21 Mart:

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu defa ABD’yi ziyaret etmeden önce Kudüs’teki yeni yerleşimleri durdurmayacaklarını bildirdiklerini söyledi.

Batı Şeria’da İsrail askerlerinin öldürdüğü 4 kişi törenlerle toprağa verilirken, Filistinli militanlar İsrail’i uyardı.

23 Mart:

İngiltere, Dubai’de Hamas liderine suikaste karışan Mossad ajanlarının İngiliz pasaportu kullandıkları kesinleşince bir İsrail diplomatını sınırdışı etti. İsrail basını, söz konusu “diplomatın” bir Mossad yöneticisi ajan olduğunu, İsrail’in bu kişinin yerine bir başkasını göndereceğini yazdı.

24 Mart:

Irak’ta 5 ABD askeri direnişçilerin saldırısında öldürüldü. Direnişçiler, ABD askerlerine saldırıları artıracaklarını ilan ettiler.

26 Mart:

Irak seçimlerinin sonuçları açıklandı, Iyad Allavi sandıktan galip çıktı. Sonuçların açıklanmasından birkaç saat önce bombalı saldırılarda 52 kişi öldü.

İsrail tankları ve buldozerleri Gazze’ye girdi. Çatışmalarda iki İsrail askeri ve iki Filistinli direnişçi öldü.

28 Mart:

İtalya’da bölgesel seçimlerde Berlusconi’nin partisi ve ortağı aşırı sağcı Kuzey Ligi oy oranlarını artırırken, seçimlere katılım oranının düşüklüğü siyasi bir mesaj olarak yorumlandı.

29 Mart:

Moskova metrosunda düzenlenen iki intihar saldırısında 39 kişi öldü.

31 Mart:

Moskova metrosu saldırısından iki gün sonra bu defa Dağıstan’daki saldırılarda 12 kişi öldü.