Mart Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
3 Mart:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in El Halil’deki Hazreti İbrahim Camii ile Beytüllahim’deki Rachel’in Türbesi’ni ulusal kültür mirası olarak ilan etmesini kışkırtma olarak gördüklerini söyledi.
4 Mart:
ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’ne 1915’te yaşananları “soykırım” olarak niteleyecek yasa tasarısını “geçirmeme” tavsiyesinde bulundu.
5 Mart:
Ermeni tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde 22 hayır, 23 evet oyu ile kabul edildi.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Ermeni soykırımının tanınması yönündeki tasarıyı kabul etmesinin ardından bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu kararla “normalleşmenin önüne geçildiğini” öne sürdü.
6 Mart:
Hükümetin Ermenistan politikasını eleştiren Baykal Ermenistan’la imzalanan protokollerin Meclis’ten çekilmesi gerektiğini söyledi.
TUSKON’un Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Erdoğan, Ermeni soykırımı tasarısının kabul edilmesi nedeniyle ABD’yi küçük düşünmekle eleştirdi.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde önceki gün yapılan Ermeni soykırımı yasa tasarısı oylaması, ABD ve Türkiye arasındaki kirli silah ve uçak pazarlıklarını da ortaya çıkardı. Türkiye ile iş yapan beş şirketin yöneticileri, oylama öncesi Komite’ye bir mektup göndererek, Türkiye ile yapacakları silah ve uçak anlaşmalarının bozulmaması için Ermeni soykırımı yasasını kabul etmemelerini istedi.
8 Mart:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin, Afrika ülkelerine yardım eli uzatan “ilk beyazlar” olduğunu söyledi.
9 Mart:
Devlet Bahçeli, hükümete yüklendiği grup konuşmasında ABD Temsilciler Meclisi’nde oylanan “soykırım tasarısı”na tepki göstererek, Başbakan’a İncirlik Üssü’nün kullanımını yeniden düzenlemesini önerdi.
BDP grubunda konuşan Gültan Kışanak, Belçika’da yapılan PKK operasyonunu eleştirdi. Kışanak, Belçika hükümetinin Kürtlerden özür dilemesi gerektiğini söyledi.
10 Mart:
Tayyip Erdoğan, “İslam’a hizmet” dalında Kral Faysal ödülünü aldı. Daha önce ağırlıklı olarak krallara, şeyhlere, dini örgütlere verilen ödüle bu yıl Erdoğan layık görüldü.
YÖK, AKP’nin Ortadoğu açılımına bir katkıyı da Suudi Arabistan’dan öğretmen getirerek yapacak. YÖK’ün açıklaması Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a gittiği gün geldi.
11 Mart:
İsveç parlamentosunda yapılan oylamada, “Ermeni soykırımına dair öneri” bir oy farkla kabul edildi.
12 Mart:
İsveç Parlamentosu’nda, 1915 olaylarına ilişkin ‘Ermeni soykırımı yasa tasarısı’nın bir oy farkla kabul edilmesinin ardından, Türkiye, büyükelçisini geri çağırdı ve Başbakan Erdoğan İsveç ziyaretini iptal etti.
13 Mart:
ABD 2009 İnsan Hakları raporunda kamuoyunun gündemine giren çeşitli davalardan seçki yer alıyor. Raporda dikkat çekenlerden bir tanesi ‘Ergenekon’ soruşturması ile ilgili değerlendirmeler. Raporda Ergenekon davasının uzun sürmesi ve uzun tutukluluk sürelerinden yakınanlara “Türkiye’de genelde yaygın olan uygulama budur” diye açıklama getiriliyor.
Başbakanlık internet sitesinden bir açıklama yapılarak İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt’in Başbakan Erdoğan’ı arayarak üzüntülerini ilettiği söylendi.
15 Mart:
Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle, yasadışı göç sorununu çözerse Türkiye’nin vizeden muaf tutulacağını söyledi.
İsrail’in Kudüs’te yeni yerleşimler inşa edeceği yönündeki açıklamasıyla, İsrail ve Filistinliler arasında gerilimin attığı bir sırada Ankara, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’yi ağırlıyor. Bir NATO konferansına katılmak için Ankara’ya gelen Aşkenazi askeri törenle karşılandı.
17 Mart:
Erdoğan, Ermeni tasarısı nedeniyle yaşanan krizi değerlendirirken, Türkiye’de 170 bin Ermeni’nin yaşadığını, 100 bin kişinin vatandaş olmadığını, gerekirse bu kişilere “hadi siz de memleketinize” denilebileceğini söyledi.
19 Mart:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz ‘Yeni Osmanlı’ tabirini hiçbir zaman kullanmadık ve kullanmayacağız” dedi.
20 Mart:
ABD Dışişleri Bakanlığı, 19 Mart-30 Nisan tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlayan vatandaşlarını olası şiddet olayları ve “terör saldırıları” için uyardı.
21 Mart:
Başbakan Erdoğan’ın 100 bin Ermeni işçiyi kovma tehdidinin “çarpıtıldığını” savunan Vecdi Gönül, “O söz tüm Ermeniler için değil, kaçak çalışanlar içindi” dedi.
23 Mart:
Afganistan’daki NATO işgal harekatına katılan Türk Birliğine ait bir helikopter düştü.
24 Mart:
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden bakan düzeyinde Türkiye’ye ilk resmi ziyaret yapıldı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.
25 Mart:
ABD ile ilişkilerdeki “soğukluk”, AKP hükümetinin nükleer enerjiyi bir dış politika enstrümanı olarak kullanmasını gündeme getirdi. Mersin Akkuyu’ya nükleer santral inşası anlaşmasında Rusya’nın dediği oluyor.
29 Mart:
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyareti öncesinde Almanya’yı denizaltı satmak için Türkiye’ye şantaj yapmakla suçlayan Başmüzakereci Egemen Bağış, neredeyse “anti-militarist” bir portre çizerek, “silah değil, okul istiyoruz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmede Clinton’un Erdoğan’ı ABD’ye çağırdını açıkladı.
Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı gazeteci Ali Bayramoğlu, BBC’ye açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan’ın “Kaçak Ermenileri sınırdışı ederiz” dediği mülakattan sonra koridorda karşılaştığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na “Ben bir şey yaptım” dediğini öne sürmüş, Davutoğlu’nun da ‘Bunu konuşmuştuk, inanmıyorum’ dediğini iddia etmişti. Dışişleri Bakanlığı diyalogun gerçek olmadığını açıkladı.
30 Mart:
Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan’la Almanya’da Türk okulları kurulması konusunda mütabakata vardıklarını açıklarken, Türkiye için Avrupa Birliği’ne tam üyelik yerine “imtiyazlı ortaklık” konusunda kararlı olduğunu ortaya koydu.