Merhaba

1 Mayıs’a hazırlık faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir sırada çıkıyor Gelenek’in nisan sayısı. 1 Mayıs’a yaklaşırken bölgemizden savaş manzaraları eksik olmuyor. Antiemperyalizm ve barış talebi sloganlarımızın en başına yerleşiyor.

Daha fazla siyaset daha fazla parti yazısında Kemal OKUYAN yenilenmeciliği ve küreselleşme karşıtı hareketleri ele alıyor. Kapitalizmin “yeni”lenmesinin, siyasal mücadele ve parti’nin rolünü önemsizleştirmeyeceğini vurguluyor.

Gamze ERBİL’in Emperyalist saldırganlığın sınırı başlıklı yazısı ise, savaşın giderek şiddetlendiği Ortadoğu’da bugünkü tabloyu hazırlayan yakın dönem gelişmeleri değerlendiriyor.

Kurtuluş KILÇER’in Neden ‘partili öğrenciler?’ yazısı ve Türkiye Komünist Partili Öğrenciler imzalı Yeni bir kuşak yazısı, öğrenci hareketi ile ilgili değerlendirmeleri içeren yazılar. Ülke siyasetinde kritik rolü olan öğrenci hareketinin tarihine yeni kayıtların düşüldüğü bir dönemde bu değerlendirmelerin önemli olduğuna inanıyoruz.

Tarih boyunca kadına farklı bakışlar ve Konumuz Patriyarka mı? başlıklı yazılarıyla Zeynep GÜLER ve Gonca EREN “kadın hareketini” değerlendiler. Bu başlıkta, genel bir yaklaşımın temal çerçevesini ortaya çıkarttığını düşünüyoruz.

Uğur YAMAÇ’ın Küresel ısınma: Hararetli tartışma başlıklı yazısında ise, çevre başlığında toplayabileceğimiz bir dizi konudaki tartışmalara ilişkin sıradışı bir yaklaşım geliştirdirildiğini göreceksiniz. Kapitalizmin çevreyi kirletirken aklıllarımızı da kirletmeyi ihmal etmiyor ve bu konuyu bile istismar etmeyi “başarıyor”.

Orhan DENİZ İdeoloji insan ve olanaklar üzerine başlıklı yazısında söz konusu başlıkları sosyalizm mücadelesi sürecinin içinde ifade ettikleriyle değerlendiriyor. Murat YILMAZ’ın Mit ve ideoloji yazısı ise, ağırlıklı olarak “mit” kavramı üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu sayıda Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri yerinde değerlendiren Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) heyetinin raporunu yayımlıyoruz. Değerlendirmelerin yanısıra öneriler de yer alıyor.

Bir diğer belgeyi, Britanya Komünist Partisi (BKP) ve kadınlar başlıklı yazı oluşturuyor. BKP’nin Haziran’da yapılacak olan 46.Kongresi için hazırlanan dört ana siyasi kararın sonuncusu” olan bu belgeyi “değişik bir politik yaklaşımı” sizlerle paylaşmak için yayımlamayı tercih ettik.

Mayıs sayısında buluşmak dileğiyle…

GELENEK