Nisan Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
2 Nisan:
Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Ankara’da bir araya geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra üç ülkenin genelkurmay başkanlarının ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı bir dizi toplantıda, NATO önderliğinde Taliban’a karşı yürütülen savaşın zemini olan iki ülkenin birbirleriyle ve işgal güçleriyle koordinasyonundaki pürüzlerin giderilmesine çalışıldı.
3 Nisan:
Başbakan Tayyip Erdoğan, yabancı basında Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağına dair haberlere Azerbaycan’dan tepki gelmesi üzerine, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesi yönünde hazırlıklar yapıldığını ancak Karabağ sorunu çözülmeden nihai anlaşmaya varılamayacağını açıkladı.
4 Nisan:
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği adaylığına bir süre önce Roj TV’yi ve karikatür krizini gerekçe göstererek itiraz eden Başbakan Tayyip Erdoğan, çekincelerinin ABD Başkanı Barack Obama’nın garantörülüğü ve “verdiği pozitif enerji” sayesinde giderildiğini açıkladı.
5 Nisan:
Prag’da gerçekleşen ABD-AB zirvesinde Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin kabulünü isteyen ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den olumsuz yanıt aldı. Sarkozy AB’nin pek çok diğer bileşeninin de Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunun altını çizdi.
6 Nisan:
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti kapsamında TBMM’de yaptığı konuşma milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanırken, Ankara ve İstanbul’da ABD karşıtı gösteriler düzenlendi. Obama Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yanı sıra meclisteki muhalefet partileri CHP, MHP ve DTP liderleriyle de ayrı ayrı görüştü. Obama yönetiminin yerel seçimlerin ardından AKP’ye desteğini ifade eden ziyaret sırasında Türkiye’nin ABD’nin bölgesel politikalarında oynayacağı rol ele alındı.
13 Nisan:
AB-Türkiye Karma Parlamentosu Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Ergenekon operasyonuna “usul” uyarısında bulundu. AB’nin soruşturmaları olumlu bulduğunu kaydeden Lagendijk, “insanların tutuklanıp daha sonra serbest bırakılması” gibi hatalara dikkat çekti.
17 Nisan:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile biraraya geldi. Basına yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrika’ya ilgisinin altını çizen Gül, Somali’ye güvenlik güçlerinin kurulması ve eğitiminde her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Görüşme Somali meclisinin Şeriat’ı resmen kabul etmesinden bir gün önce gerçekleşti.
22 Nisan:
Dışişleri Bakanlığı’ndan gece yarısı yapılan açıklamada, İsviçre’nin arabuluculuğunda sürdürülen görüşmelerde Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için mutabakat sağlandığını duyurdu. Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını açacağı söylentisi Azerbaycan’la ilişkilerde gerginlik yaratmıştı.
24 Nisan:
ABD Başkanı Barack Obama, 24 Nisan’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada “soykırım” kelimesini kullanmamasına karşılık sert ifadelere yer verdi. Obama’nın konuşmasına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra TBMM’deki muhalefet partilerinden de tepki geldi.
25 Nisan:
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Michael Mullen Ankara’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve askeri yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye’nin Afganistan’daki işgal güçlerine katkısı, Irak’tan çekilecek ABD askerilerinin Türkiye topraklarını kullanması ve Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığı konularının ele alındığı düşünülüyor.
25 Nisan:
Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri normalleştirme girişimlerine tepki gösteren Azerbaycan, 15 Nisan’ı başlangıç kabul etmek üzere Türkiye’ye sattığı doğalgaza zam yapacağını açıkladı.