Ocak Ayında Türkiye Siyaseti

1 Ocak:

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD’nin ‘’2009 yılı İnsan Hakları Değerlendirmesi’’ni açıkladı. Raporda, “2009 yılının düşünce, ifade ve basın özgürlüğüaçısından kara bir yıl olarak tarihe geçtiği” vurgulandı.

2 Ocak:

2009 yılını değerlendiren YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, “2009, yargının kuşatma altında olduğu bir yıldı” dedi.

3 Ocak:

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, özellikle çocukların sosyal hayata katılmasını sağlamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kayak merkezleri açılacağını söyledi. “Doğu’nun taşı toprağı altın, dağı karı ise kayak cenneti” diyen Bakan, eylemlerde taş atan çocukların toplum ile bağının kayak ile kuracağını savundu.

4 Ocak:

İstanbul İtfaiyesi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından taşeronlaştırılmasına karşı direnen itfaiye işçileri, akşam saatlerinde Taksim Tramvay Durağı’nda toplanarak ellerinde meşalelerle Galatasaray Meydanı’na yürüdü. İşçiler, “Her yer Tekel, her yer itfaiye”, “İtfaiye yakmadı, vatandaşı satmadı”, “İtfaiyede taşeron istemiyoruz”, “Tekel itfaiye omuz omuza”, “İtfaiye işçisi satılık değil”, “Yağmaya soyguna izin vermeyeceğiz”, “İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık”, “Genel grev genel direniş” sloganları eşliğinde İstiklal Caddesi boyunca yürüdüler.

6 Ocak:

Çağdaş Hukukçular Derneği, Edirne’de meydana gelen faşist saldırı ve linç girişimi olayları ile ilgili olarak, dün İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş adıyla İçişleri Bakanlığı’na yapılan çağrıda, “Edirne’nin günlerdir zorbalara ve linç gösterilerine teslim edildiği” ifade edildi.

7 Ocak:

AKP referanduma götürülen anayasa değişiklikleri için süreyi kısaltıyor. Referandum süresi 120 günden 45 güne indirilecek.

8 Ocak:

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, geçen yıl Ekim ayında dokuz ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, eski DTP’li yeni BDP’li belediyelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla gözaltına alınan 52 kişi hakkında hazırladığı iddianame tamamlandı.

10 Ocak:

Sınır güvenliğinin ordudan alınarak İçişleri’ne bağlı “sivil” bir birliğe devredileceği ileri sürüldü. Söz konusu birliğin ağır askeri silahlarla donatılmasına imkan sağlayacak yasa tasarısı da gündemde.

11 Ocak:

Mustafa Sarıgül, başlattıkları Türkiye Değişim Hareketi’nin bu yıl partileşeceğini açıklayarak Belediye Başkanlığı’nı bırakacağını bildirdi.

12 Ocak:

AKP, Kürt, Alevi ve Roman çalıştaylarının ardından şimdi de kamu sendikaları çalıştayı düzenleyecek. Ancak konfederasyonlar çalıştaya sıcak bakmıyor.

14 Ocak:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eczacıların 4 Aralık’taki kepenk kapatma eylemini gerekçe göstererek ilaç alım protokolünü feshetmesine Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı geldi. Böylece 16 Ocak’tan sonra sigortalı hastaları bekleyen ilaç krizi şimdilik sona ermiş oldu.

15 Ocak:

Halkevleri ve TÜKODER’in metrobüs zammının ardından İdare Mahkemesi’ne açtığı davada ilk aşama sonuçlandı. Mahkeme, davada zamla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“Sivil dikta” olmadıklarını kanıtlamaya çalışan AKP’li Burhan Kuzu, AİHM’ye yapılan başvuru sayısının azalmasının ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerin bunu kanıtladığını iddia etti.

2007 yılından beri konu üzerinde çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Değişiklikler referanduma götürülürse, bu tür düzenlemeleri 120 günden daha kısa sürede hızla yapabiliriz. Türkiye referanduma alışsın” dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik öncülüğünde “açılım” sürecine Romanları da katmak adına düzenlenen Roman Çalıştayı’nın sonuç raporunda, ders kitaplarında Romanlarla ilgili bilgilere yer verilmesi, Romanlara yönelik ayrımcılığın kanunen suç sayılması yönünde değişiklik yapılması gibi talepler dile getirildi. Raporda, Romanların toplumla bağının güçlendirilmesi için Cuma hutbelerinde Romanlardan bahsedilmesi gibi ilginç çözüm önerileri de yer aldı.

16 Ocak:

Danıştay, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy C grubu olarak özelleştirilmesi için 8 Aralık 2009’da yapılan ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurdu.

17 Ocak:

Ankara’da gerçekleşen Tekel işçileri mitingi için yüz bini aşkın kişi buluştu. Son dönemin en büyük işçi mitingi olan mitingde Tekel işçileri genel grev taleplerini yinelediler.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa Tasarısı’nı savunurken bir günlük grev ilan eden TTB’ye de parti kurarak AKP’yle mücadele etmelerini salık verdi.

18 Ocak:

Gazeteci-yazar Abdi İpekçi’nin katili, Vatikan’da Papa 2. Jean Paul’a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca tahliye oldu.

19 Ocak:

Ölümünün üçüncü yılında Hrant Dink davasının avukatları mevcut soruşturmayla gerçeklerin ortaya çıkarılamayacağını belirttiler.

BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, Güvenlik Müsteşarlığı kurulması planının, Kürt sorununun halen asayiş mantığıyla ele alındığını gösterdiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Meclis grubunda konuşma yaptığı sırada bir grup Tekel işçisi de salonda bulundu. Tekel işçileri, Baykal’ın konuşması sırasında “İşçiyiz, halkıyız kazanacağız”, “Tekel sizinle gurur duyuyor” gibi sloganlar attı. İşçilerin slogan atması üzerine Baykal işçilere “Bırakın, ben sizin adınıza konuşuyorum” dedi.

20 Ocak:

Yargıtay’daki atama krizi en sonunda çözüldü. Adalet Bakanlığı’nın keyfi tavrı nedeniyle çalışamaz hale gelen Yargıtay’a 34 üye seçilirken, gerici basın üyeler arasında YARSAV üyesi avına çıktı.

Dink cinayeti ile ilgili soruşturma dosyasına giren “gizli” belge, Ogün Samast’ın cinayetten iki gün önce emniyet güçlerince izlendiğini ortaya koydu. Belge, cinayetin nasıl “önlenemediğini” tartışmaya açıyor.

21 Ocak:

Taraf gazetesinde yayımlanan Balyoz Eylem Planı iddialarıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, “İddiaları, aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir” dendi.

Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargının yolunu açan düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti.

Taraf Gazetesi’nin ortaya attığı “Balyoz” harekat planına ilişkin tartışma devam ediyor. TSK metnin bir darbe planı değil, tatbikat olduğunu iddia ederken, Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

26 Ocak:

AKP hükümeti hazırladığı yeni taslakla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın teşkilat yapısını güçlendirmeyi ve televizyon ve radyo gibi araçlarla Diyanet’i daha etkin kılmayı planlıyor.

Erdoğan, günlerdir Ankara’da direnişte olan Tekel işçilerinin eylemi için “Bu ideolojik değil de nedir? Kimin gönlü gelip de işçinin havuza atlamasını veyahut da orada soğukta kalmasını ister? Ama kusura bakmasınlar ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını da orada durarak, oturarak kimseye yediremem” dedi.

27 Ocak:

Ankara’da yapılan Valiler Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, valilere ülkedeki yoksullara “özen” gösterilmesi için talimat verdi.

28 Ocak:

Hrant Dink suikastinde ihmali olduğu gerekçesiyle görevden alınan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek görevine dönüyor.

Eylemlerinin 45’inci gününde olan Tekel işçileri için yapılacak görüşmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu bir araya geldi. Toplantıdan çıkan bir sonuç yok. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, “Hükümetin çalışmasının ardından Başbakan ile tekrar görüşeceğiz” dedi.

29 Ocak:

Polise taş attıkları için tutuklanan çocukların sayısı giderek artıyor. Ağır cezalara çarptırılan çocukların kaldığı koğuşlar doldu taştı, bazı çocuklar “geçici olarak” yetişkinlerin kaldığı koğuşlara aktarıldı. Diyarbakır E tipi cezaevinde tutuklu bulunan kız çocukları için de ek koğuş açıldı.

AKP’nin “Alevi açılımı” ile başlattığı çalıştayların yedincisi Kızılcahamam’da başladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik öncülüğünde yürütülen 7. Alevi Çalıştayı’na, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız katılmadı. Bir basın toplantısı düzenleyerek tepkisini dile getiren Balkız, “Bugünkü çalıştaya davet edilenler Cem Vakfı ve çevresidir. Çalıştay, Cem Vakfı ile AKP arasında geçen bir alışverişten ibarettir” dedi.