Ocak Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
1 Ocak:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında 2009 yılını değerlendirdi. Davutoğlu, Türk dış politikasının çok aktif bir yıl geçirdiğini, uluslararası küresel sistemin çok ciddi bir değişim içinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin G-20’nin en önemli aktörü olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin “Medeniyetler İttifakı”na ciddi ivme kazandırdığını iddia etti
4 Ocak:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Riyad’da bulunan “Türk Okulu”nu ziyaret etti.
5 Ocak:
Türkiye, 2009 Ekim’inde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) geçici üye olduğu günden bu yana murat ettiği göreve sonunda kavuştu. BMGK Terörizmle Mücadele Komitesi’nin (TMK) başkanlığı 2010 Ocak ayı itibariyle Hırvatistan’dan Türkiye’ye geçti. TMK Başkanlığı ile birlikte Türkiye’nin esas amacı olan “Afganistan konusunda öncü ülke olma” görevini de üsteleneceği belirtiliyor.
6 Ocak:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İkinci Büyükelçiler Konferansı’nda toplanan diplomatlara seslendi. Gül, dünyanın güç merkezlerinin sürekli değiştiğini, Türk diplomasisinin de artık dünyanın her tarafında olduğunu, Türkiye’nin daha fazla tanındığını, takdir edildiğini belirterek, “Arkanızda güçlü bir Türkiye var” diye konuştu.
Türkiye’nin Deniz Feneri Derneği davasıyla ilgili olarak adli yardım talebinde bulunma teklifi Almanya tarafından reddedildi.
8 Ocak:
Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Hükümet ve Bürokrasinin Yeni AB İradesi ve AB Ülkelerinin Türkiye’nin Üyelik Perspektifine Bakışı” konulu konferansa katılan Egemen Bağış öğrenciler tarafından protesto edildi. Bağış kendisini, protesto eden öğrencilere “Buyrun AB standartlarında 2 dakika konuşma hakkınız var, ondan sonra da beni dinleyeceksiniz” diye karşılık verdi.
9 Ocak:
Başbakan Erdoğan bu sene Davos Zirvesi’ne katılmayacağını belirterek, “Söz ağızdan bir kere çıkar” dedi.
Başbakan Erdoğan’la Lübnan Başbakanı Hariri arasındaki görüşmelerden, iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılması kararı çıktı.
12 Ocak:
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Erdoğan’ın Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail’le ilgili sözlerine karşılık “Türkler’in İsrail devletine vaaz verecek en son kişiler olduğu” açıklamasında bulundu.
Dizilerdeki İsrail karşıtlığını görüşmek için İsrail Dışişleri Bakanlığı’na davet edilen Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi alçak koltukta oturtuldu, Büyükelçi’yle tokalaşılmadı.
13 Ocak:
İsrail’le Türkiye arasında yaşanan “koltuk krizi” diplomatik açıklamalarla sürerken, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, gece saatlerinde bir özür mesajı yayınladı.
Rusya ve Türkiye nükleer enerjide işbirliği anlaşması imzaladı
Ha’aretz gazetesi, İsrail Dışileri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un, ikinci özür mektubunu gönderdiğini yazdı. Dışişleri Bakanlığı, mektubun özür niteliğinde olduğunu açıkladı.
14 Ocak:
İsrail’le yaşanan “koltuk krizinin” ardından Arap basınında Erdoğan’ın yıldızı parladı. Hizbullah’a yakın El Ahbar, manşetinde “Sultan Erdoğan” başlığını kullandı.
16 Ocak:
Ankara’yı ziyaret edecek olan Ehud Barak’ın Erdoğan, Gül ve Başbuğ’la görüşme talepleri olumsuz yanıtlandı. Barak ‘ın Davutoğlu ve Gönül’le görüşmesi planlandı.
19 Ocak:
YÖK Başkanı Özcan, 12 Ocak günü AKP hükümetinin açtığı 32 yeni üniversitenin rektörleriyle buluştuğu toplantıda, yurtdışına dönük planlarına da değindi. Ülkeler arası ilişkileri canlandırma niyetinde olduklarını belirten Özcan, “12-14 rektör arkadaşımızla Suriye’ye gideceğiz. Altyapı çalışmalarını tamamladık, protokolü imzaladık, her şey hazır. Sadece rektörlerimizin birbirlerini tanıma ve hangi konularda anlaşma yapabileceklerini tespit etmeleri gerekiyor. Şimdi Ortadoğu ülkelerine yöneliyoruz. Çünkü hükümetin dış ülkelere vize kaldırma ilişkileri sıfır sorun politikasına uygun olarak biz de ‘Madem böyle açılımlar oluyor, siyasette biz de üniversiteler olarak açılımların, bu rüzgârın arkasında kendi yararımıza olan çalışmaları yapmalıyız’ diyoruz” dedi.
21 Ocak:
Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin, 10 Ekim 2009 tarihinde Zürih’te imzalanan protokol ile ilgili kararı dün ülke gündemine oturdu.
26 Ocak:
İsrail’le yaşanan koltuk krizinin başrol oyuncusu Danny Ayalon, “Her şey şakayla başladı. Olay medyaya yansımamalıydı” dedi.
28 Ocak:
İstanbul’da düzenlenen Afganistan ile ilgili toplantıya katılan İngiltere Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Afganistan’da oynadığı rolün önemine vurgu yaptı.
31 Ocak:
Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile faaliyete başladı. Kurumun koordinatörlüğüne Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Namık Tan getirilmişti.