Ağustos ve Eylül Aylarında Türkiye Siyaseti
1 Ağustos:
Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, iktidarla gerilim yaşayan YARSAV Genel Sekreteri Ali Rıza Aydın’ı siyasi sebeplerle emekliliğe zorladığını iddia etti.
2006 yılında Şırnak’ta yapılan bir eylemden dolayı yargılanan 47 DTP’liye toplam 70 sene hapis cezası verildi.
3 Ağustos:
Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından bir grup “gazeteci-akademisyen”in katılımı ile “Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru” adlı bir çalıştay düzenlendi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, birinci “Ergenekon” davası ile Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin dava dosyalarının birleştirildiğini açıkladı.
4 Ağustos:
MÜSİAD üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan katsayının kaldırılmasından duyduğu memnuniyeti, “Türkiye’de nitelikli iş gücünün önündeki en önemli sorun”un aşılması olarak dile getirdi..
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’a inşa edilecek üçüncü köprüyle birlikte 4,5 milyar dolarlık “Kuzey Marmara Otoyol Projesi” için çalışmalarını hızlandırdı.
Başbakan Erdoğan grup toplantısında, “Kürt açılımı konusunda Abdullah Öcalan‘ın muhatap alınmasının söz konusu olamayacağını” dile getirerek, “Bu süreçte muhatabımız, seçilmiş meşru bir parti olarak DTP’dir” dedi.
Avrupa Milli Görüş Teşkilatı’nda genel sekreterlik ve genel başkanlık görevlerinde bulunan, 1990’da da “Avrupa Şeyhülislamı” unvanı almış Ali Yüksel, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in danışmanı oldu.
5 Ağustos:
Eski Adalet Bakanı, AKP’nin Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, üçüncü tur oylamada 338 oy alarak meclis başkanlığına getirildi.
6 Ağustos:
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hükümetin yargıyı “hizaya getirmek” için savcılar ve hakimlere terörist muamelesinde bulunduğunu savunarak, Ergenekon davasının fırsat bilinerek yargıya el uzatıldığını söyledi.
8 Ağustos:
Yiğit Bulut, Haber Türk kanalındaki programında dün gece beş saat boyunca Adnan Oktar’ı ve müritlerini konuk etti.
9 Ağustos:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamuoyunda bilinenin aksine süreci “Kürt açılımı” olarak adlandırmadıklarını söyledi. Bülent Arınç, “bu konuyu (demokratik açılım) netleştirmek ve bir yol haritasını açıklamak üzere son hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.
10 Ağustos:
AKP hükümeti, “Kürt açılımı” kapsamında, Terörle Mücadele Yasası’nın 15–18 yaşlarındaki çocuklar için düzenlenen fıkrasını değiştirmeye hazırlanıyor.
YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, YÖK’ün üniversitelere her alanda müdahale ettiğini belirterek, YÖK’e verilen aşırı yetkilerden rahatsız olduğunu açıkladı.
İstanbul Barosu, baroya kayıtlı bulunan TBMM Başkanı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hakkında, Ergenekon soruşturmasında “Bilgiler daha çok avukatlardan sızıyor” dediği için disiplin kovuşturması başlattı.
11 Ağustos:
Kürt açılımına, aralarında çok sayıda bilim adamı, sanatçı, yazar, gazetecilerin olduğu yer aldığı 162 kişi bildiri yayınlayarak destek verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bitlis’e yaptığı ziyaret sırasında Güroymak ilçesinin halk arasındaki Kürtçe ismi olan “Norşin”i telaffuz etti.
12 Ağustos:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cezaevlerini dolduran binlerce çocuk için görüşme talep eden Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları Girişimi’ne “meşgulüm” dedi.
13 Ağustos:
Adalet Bakanlığı, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma gerekçeleri arasında Eminağaoğlu’nun 2008’de laiklik mitingine katılmış olması da gösterildi
14 Ağustos:
İstanbul’un yeni Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın ilk uygulaması “Güven Timleri” adıyla göreve başladı. Simitçi, mısırcı, dondurmacı, milli piyango satıcısı kılığına giren “Güven Timleri” medyaya tanıtıldı.
MHP, “demokratik açılım”ın sahibi AKP’ye karşı muhalefetini tırmandırdı. Gelişmelerle birlikte açıklama üstüne açıklama yapan MHP, dün de mottosu “herkes eşittir Türkiye” olan bir reklam filmini dolaşıma çıkardı.
16 Ağustos:
Erol Zavar’a Yaşama Hakkı Koordinasyonu, cezaevlerindeki siyasi tutukluların ağır sağlık durumlarına dikkat çekmek için Ankara’da bir eylem yaparak 5 günlük açlık grevi başlattı.
18 Ağustos:
Hükümetin uzun süredir gözünü diktiği İşsizlik Sigortası Fonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla hükümet yağmasına açıldı. İşsizlerin ancak yüzde 5’inin faydalanabildiği fon, patronlara verilen teşviklerin finansmanında kullanılacak.
19 Ağustos:
Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak hakim ve savcı adaylarının “yasa gereği” fişlendiğini kabul etti.
20 Ağustos:
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, dün yaptığı toplantıda tüm türbelerin bugün ziyarete açıldığını duyurdu. Fehmi Koru’nun “Osmanlı Cumhuriyeti” kavramını telaffuz ettiği gün yapılan açıklamayı, Zaman gazetesi Cumhuriyet’e atfen “türbe yasağı kalkıyor” diye verdi.
AKP Hükumeti’nin bir önceki “açılım”ı Alevi çalıştayı devam ediyor. Dün üçüncüsü gerçekleşen çalıştayın katılımcıları ilahiyatçılar ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri idi.
21 Ağustos:
Abdullah Gül başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’ndan açılıma destek çıktı.
22 Ağustos:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başbakanlıktan Zahid Akman hakkında “Resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma, denetim görevini ihmal” suçlamalarıyla soruşturma açılması için izin istedi. Başbakan geçen sene Zahid Akman için soruşturma izni vermemişti.
23 Ağustos:
Hükümet, yüzlerce insanın işkence gördüğü ve bir kısmının işkencede öldüğü Diyarbakır Cezaevi’nin şehir dışına taşınacağını, yerine de okul yapılacağını açıkladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Günlük gazetesinde yayımlanan “Gelişen dünya dilbilim düzeninde dilsel haklar: Devlet, pazar ve iletişim teknolojileri” başlıklı yazının “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle gazeteye 1 ay süreyle kapatılma cezası verdi.
24 Ağustos:
DTP’nin önde gelen isimlerinden Sırrı Sakık, AKP’nin Kürt açılımı için “AKP adını tarihe altın harflerle yazdırır” diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek “Öcalan’ın idamdan kurtulmasının arkasında MHP var. Öcalan Bahçeli’nin imzasıyla idamdan kurtuldu” dedi.
25 Ağustos:
AKP kadın kollarının önümüzdeki yıl yayına başlayacak “Kadın TV” ile kadınları 24 saat “eğitmeyi” planladığı açıklandı.
Hükümetin “Kürt açılımı”nın açılması beklenirken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Zafer Haftası mesajı yayınlandı. Başbuğ mesajında, “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir” vurgusu yaptı.
Hava Kuvvetleri’nde komuta devir teslim töreninde konuşan yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hakan Aksay, “Son terörist ortadan kaldırılana dek mücadele sürecek” dedi.
28 Ağustos:
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk “Bu halkın örgütlü gücünü tanımak zorundasınız. Onlarla oturup konuşmak zorundasınız. Bu da çok açıktır. Kürt sorunuyla ilgili çözümün muhatabı Öcalan’dır” dedi.
30 Ağustos:
Pir Sultan Abdal Derneği üyeleri zorunlu din dersinin kaldırılması için Taksim’de eylem yaptı.
2 Eylül:
Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’ın yargılanmaları yönünde karar veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili olarak Teftiş Kurulu Başkanlığı’na geldi ancak, soruşturmaya ilişkin belgelerin kendisine verilmediği gerekçesiyle müfettişlerin sorduğu sorulara cevap vermedi.
3 Eylül:
Başbakan Erdoğan‘ın Diyarbakır gezisi sırasında Şırnak‘ın Cizre ilçesinde ziyareti protesto amaçlı yapılan gösterilere katıldıkları ve polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan sanıklar hakkında açılan davanın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında ağır hapis cezaları çıktı.
5 Eylül:
Genelkurmay Başkanlığı‘nın haftalık düzenlediği basın brifinginde Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, “‘Güçlü Ordu’ ve ‘Güçlü Türkiye‘ kavramları tamamen birbirine bağlıdır. Güçsüz ordunun olması durumunda güçlü Türkiye’den söz edilemez. Aynı şekilde, güçsüz Türkiye’de de güçlü ordunun varlığı söz konusu olamaz” dedi.
6 Eylül:
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 12 Nisan 2009 tarihinde Van’ın Muradiye İlçesi’nde polislerin maç yaptığı çocukları Kürtçe konuşmaları üzerine döverek hakaretlerde bulunmasına ilişkin polislerin çocukları “heyecan ve stresten dövdüğünü” açıkladı.
7 Eylül:
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yeni adli yılın başlaması nedeniyle Yargıtay‘da düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Cumhuriyet ve demokrasi kavramları üzerinde duran Gerçeker “Son zamanlarda bu kavramlarda yoğun tartışmaların olduğu, bu kurumların birbirine karşıtmış gibi gösterdiği, cumhuriyetin demokrasiyi yok edici bir fonksiyonu olduğu belirtilerek, bu kurumun yıpratılmaya çalışıldığı görülmektedir…” dedi.
Metris Cezaevi’nde “işkence ve kötü muamele” sonucu öldüğü öne sürülen Engin Çeber ile ilgili davanın son duruşmasının ses kayıtları şüpheli bir şekilde ortadan kayboldu.
8 Eylül:
Karşı devrimin sembollerinden “Leipzig Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü” bu yıl, “baskıya rağmen sürdürdüğü cesur habercilik” gerekçesiyle, Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’a verildi.
9 Eylül:
AKP hükümeti yine çok tartışılacak bir kararı sessiz sedasız uygulamaya koydu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik”, işyeri sağlığı ve güvenliğini özel kuruluşlara devrediyor
Doğan Grubu bünyesinde incelemelerini sürdüren Maliye denetmenleri 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait incelemeleri sonucunda Doğan Yayın Holding’e 1,88 milyar TL vergi aslı, 1,88 milyar TL vergi zıyaı cezası olmak üzere toplam 3 milyar 755 milyon TL ceza kesti.
Erdoğan, İstanbul’da meydana gelen ve 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketi ile ilgili olarak “Dere yatağına binalar yapanlara herhalde bu felaket iyi bir ders olmuştur” yorumu yaptı. Başbakan, “Derelerin intikamı ağır olur” dedi.
11 Eylül:
Doğan Yayın Holding, 3 milyar 755 milyon TL’lik tarihi vergi cezası için “tarhiyat öncesi uzlaşma” önerisiyle Maliye Bakanlığı’nın kapısını çaldı.
14 Eylül:
Sağlık Bakanı Akdağ, hastanelerde çalıştırılacak “Gözlemci” denilen gönüllü dedektiflerin işlevlerini açıkladı.
16 Eylül:
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında 14 yaşındaki B.Ç isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu öne sürülen Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
17 Eylül:
Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı olarak 197 gündür aranan Cem Garipoğlu gece saatlerinde teslim oldu.
18 Eylül:
Yargıtay, mahkeme kararı olmaksızın yasadışı telefon dinlemesi yapılmasında, dinlemeyi yapan emniyet görevlilerinin değil İçişleri Bakanlığı’nın kusurlu olduğuna hükmetti.
Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sınır ötesi operasyon izni veren ve süresi Ekim ayında dolacak tezkerenin uzatılmasını istedi.
19 Eylül:
Hükümetin Doğan Grubu’na yönelik baskısına sermaye kesiminden de destek geldi. Ciner Grubu, Doğan Grubu’nu Rekabet Kuruluna şikayet etti.
20 Eylül:
Avukatlarıyla yaptığı görüşmede Kürt açılımını değerlendiren Abdullah Öcalan, bu çalışmaların tuzak olmasından şüphelendiğini söyledi.
22 Eylül:
AKP hükümeti yeni düzenlemelerle patronları Meslek Yüksek Okullarının yönetimine soktuğu gibi okutulacak müfredatın belirlenmesinde de söz sahibi yapıyor.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, askeri cipe taş atan kişilerin üzerine otomatik silahla ateş açarak bir kişiyi öldüren uzman çavuşun, “bölgenin özellikleri” göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verdi
26 Eylül:
Adları İstanbul polisi tarafından yürütülen bir uyuşturucu operasyonuna karışan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ve iki emniyet müdürü, “kaçma ve delilleri karartma” şüphesiyle tutuklandı.