Ağustos ve Eylül Aylarındatürkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
7 Ağustos:
Önceki gün CHP lideri Deniz Baykal ile görüşen ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, dün akşam da DTP lideri Ahmet Türk ile bir araya geldi ve ikili uzun bir görüşme gerçekleştirdi.
8 Ağustos:
Hükümetin Kürt açılımına destek veren ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, “Bu bir Amerikan planı değil, Türkiye’nin kendi ürünüdür” dedi.
10 Ağustos:
Irak’ın Musul kentininde cuma günü gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaralananlardan 39’u Ankara’ya getirildi.
Türkiye’nin geçen hafta attığı imzayla, Rusya’nın “Güney Akım” boru hattının Karadeniz’deki karasuları ve toprakları üzerinden Avrupa’ya ulaşmasına izin vermesi, uluslararası camiada ekonomik ve stratejik anlamda büyük yankı uyandırdı. ABD’deki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nün enerji uzmanı Zeyno Baran, Türkiye’nin bu kararıyla AB’nin desteğindeki Nabucco’nun olanaklarına zarar verebileceğini iddia ederken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Martin Selmayr, “Güney Akım ve AB öncülüğündeki Nabucco projesi birbirine rakip değil, tamamlayıcı” yorumunda bulundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya ile enerji alanında imzalanan anlaşmaların, Nabucco’nun doğu-batı hattında oluşturduğu koridoru kuzey-güney hattında oluşturduğunu belirterek, “Bunlar birbirlerine bu anlamda alternatif değildir. Bu coğrafyanın gereği iki proje de yürüyecektir” dedi.
18 Ağustos:
Avrupa Konseyi’nin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Ankara’nın “Kürt açılımı” girişiminden duyduğu memnuniyeti dile getiren bir açıklama yayınladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açılım için “uluslararası konjonktürün de çok müsait olduğunu” söyledi.
24 Ağustos:
Dışişleri Bakanlığı, ABD’de Kürt açılımının planlandığı herhangi bir toplantıya katılım gösterilmediğini açıkladı.
31 Ağustos:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gerginleşen Suriye-Irak ilişkilerini “yumuşatmak” için Bağdat’a gitti. Davutoğlu Bağdat’ta Suriye, Irak ve Türkiye’den oluşan üçlü bir mekanizma kurulması önerisinde bulundu.
1 Eylül:
CHP ve MHP, Dışişleri Bakanlığı’nın Ermenistan’la imzaladığı iki protokolün onaylanmak üzere Meclis’te görüşüleceğinin açıklanması üzerine sert açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs’ta statükonun sürmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’la ilişkileri yeniden düzenleyecek iki protokolün imzalanmasını ve Meclis’te onaylanmasını içeren diplomatik sürecin başladığını açıkladı.
5 Eylül:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Stockholm’de AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’e Kürt açılımı ve Ermenistan’la sınırların açılması hakkında bilgi verdi.
6 Eylül:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsveç gazetesi Dagens Nyheter’e yazdığı yazıda Türkiye’nin AB için önemini anlattı. “Türkiye ne zaman AB’ye girerse Avrupa o zaman güçlenecek” başlıklı yazıda Davutoğlu, “Bizim gibi İsveç de Avrupa’nın Türkiye’yi dışladığı sürece asla güçlü ve birleşik bir varlık olamayacağını anlıyor” diye yazdı.
Başbakan Erdoğan, Ermenistan lideri Sarkisyan’ın Türkiye-Ermenistan maçına gelme kararının, “Ermenistan’ın dünya kamuoyu itibarında barışa ne denli yakın veya uzak olduklarını sergileyeceğini” belirtti.
THY’nin Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya düzenlediği ilk sefere katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AKP, CHP, MHP ve DTP milletvekilleri Safari Park ve Botanik Bahçesi’ni gezdi. Bakan ve vekiller kaplan sevdi.
8 Eylül:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan’da hapis cezasına çarptırılan kaptan Mehmet Öztürk’ün kısa zamanda özgürlüğüne kavuşacağını söyledi.
12 Eylül:
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Christer Asp’ın AB ülkeleri büyükelçilerinin de katılımıyla düzenlediği iftar yemeğinde, Davutoğlu demokratik açılım sürecinin devam edeceğini bildirdi.
15 Eylül:
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan’la yürütülecek protokolle ilgili DSP’yi, BBP’yi ve DP’yi ziyaret etti.
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’i ziyaret eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci desteklediğini belirterek, “İnşallah devam eder” dedi.
16 Eylül:
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, 5 artı 1 ülkeleriyle İran arasında yapılacak nükleer toplantının büyük olasılıkla Türkiye’de yapılacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması” imzalandı. Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırıldığını açıkladı.
18 Eylül:
Türkiye ile Irak arasında İstanbul’da gerçekleştirilen ve toplam 17 bakanın katıldığı toplantıda, 40’ı aşkın konuda anlaşma, mutabakat zaptı ve protokol imzalanmasına karar verildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, varılan noktayı “devrim” olarak niteledi.
19 Eylül:
Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız yetkililerin Türkiye ile AB arasında sürdürülen tam üyelik müzakerelerinin kesilmeyeceği konusunda güvence verdiğini söyledi.
23 Eylül:
Başbakan Erdoğan, New York’ta Ermenistan’la ilgili protokolün Meclis’te açık oturumla görüşüleceğini bildirdi.
24 Eylül:
New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na seslenen Başbakan Erdoğan, uluslararası toplumu dokuz ay önce yaşanan savaşın ardından Gazze’ye sırt çevirmekle suçladı.
G-8 ülkeleri, İran’a uranyum zenginleştirmeyi durdurması için yıl sonuna kadar süre verirken, Ahmedinejad ile görüşen Erdoğan, ekim ayı sonunda ya da kasım ayında İran’a gideceğini söyledi.
Demokratik Toplum Partisi Grup Başkan Vekili Gültan Kışanak, Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantılarından sonra düzenlenen etkinlikte hükümetin demokratik açılımının Kürt sorununa temel çözümler getirmediğini söyledi.
25 Eylül:
Dışişleri Bakanlığı, Zülfü Livaneli’nin UNESCO Genel Direktörlüğü görevi için adaylık girişimi ya da başvurusu olmadığını açıkladı.