Doğrulanamayan Doğrular…

Aşağıda Sovyetler Birliği’nde karşı devrim öncesinde ülkenin en önemli günlük gazetelerinden birisi olan Sovyetskaya Rassiya’nın yazı kurulu üyelerinden biri ile yapılan görüşmenin bir bölümünü sunuyoruz. Görüşme, Ağustos ayındaki müdahaleden önce gerçekleşmesine rağmen bugün olup bitenlere ışık tutan niteliği gözönüne alınarak yayınlandı.

GELENEK: Gazeteniz reformistler tarafından Sovyetler Birliği’nin en “muhafazakar” yayını olarak kabul ediliyor. Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

N.R.: Burası ülkenin sol muhalefetinin sesi durumunda.

GELENEK: Neye muhalefet?

N.R.: Bizi çokları sağ kanatın karşıtı olarak görüyor. Biz ise Gorbaçov’a soldan muhalefet ediyoruz. Demokratlar ise sağdan. Karşıtımız Gorbaçov’dur.

GELENEK: Konumlanışınızın dışında siyasi olarak veya ideolojik olarak neredesiniz?

N.R.: Burası komünistlerin yayınıdır. Gerçek komünistlerin… Mutlaka bir ad takacaksanız, örneğin Castro gibi düşünüyor diyebilirsiniz.

GELENEK: Pravda var.

N.R.: Peki öyleyse Pravda’dan daha komünist!

GELENEK: Ülkenizde sağcı dalga hızla yayılıyor. İzleyebildiğimiz kadarı ile ve bir gösterge olacaksa, sokaklara onlar egemen olmuş durumda.

N.R.: Demokratlar sorumsuz insanlar. Bu nedenle şu sıralar onlara “neo-bolşeviki” adını taktık. Bizim taktiklerimizi uyguluyorlar. Üretimi sabote edip, insanları çalışmamaya özendiriyorlar. Bunları zamanında biz yapıyorduk.

GELENEK: Geçerli bir taktik!

N.R.: Sovyet halkı bu gerginliği benimsemeyecektir. Halk sokak gösterilerinden, mitinglerden ve konuşmalardan bıktı. Yeltsin bir hokkabaz olarak görülüyor.

GELENEK: Bu kadar boş bırakmaya gelir mi?

N.R.: Bakın komünist partisi büyük itibar kaybetti. En önemlisi isçi sınıfının güveni sarsıldı. Bunu sabırlı bir çalışmayla yeniden kazanmamız gerekiyor. Bırakın demokratlar ortalıkta dolaşsınlar. Komünistler ne olursa olsun iktidardadır ve sorumlu olmak zorundadır. Biz istikrarı, yani halkın çıkarına olanı savunmalıyız.

GELENEK: Bu demokrat dediğiniz sağcıları iyice cesaretlendirmez mi?

N.R.: Çok ileri gittiklerinde biz de karşılığını veriyoruz.

GELENEK: Geçenlerdeki gösteri (ordu günü dolayısıyla yapılan kastediliyor) bu nedenle mi yapıldı?

N.R : Öyle denilebilir. Ülkede otorite bizdedir ve zaman zaman bunu hissettirmek gerekebilir. Ama biz gerginliğin tırmanmasından yana değiliz. Sokaklarda olup biteni fazla önemsemeyin.

GELENEK: Ama çok rahatsız edici.

N.R.: Rahatsız olunan yere gitmemek gerekir. Ben yıllardır Arbat’a gitmiyorum. Bunlar basit şeyler. Sorun işçi sınıfı ile ilgili. İşçileri yavaş yavaş yeniden yanımıza çekmeye başladık.

GELENEK: Bu kadar zamanınız var mı?

N.R.: Başka çaremiz var mı?

GELENEK: Peki partideki durum nedir?

N.R.: Parti birliği, parti birliği dedik, ama artık kabul etmeliyiz ki, partimiz bölünmüştür. Partimizde artık gruplar kendisini MK’ya kaydettiriyorlar, yayın çıkarıyorlar. Zaten parti gazeteleri de bölündü. Burada bizler varız. Diğerleri başka yerlere, Pravda’ya gittiler.

GELENEK: Siz partide neredesiniz?

N.R.: Burada değişik gruplar vardır. Ama ağırlık Rus Komünist Partisi yönetiminin çizgisini benimseyenlerde. Ben kişisel olarak SBKP’den çok RKP’li olarak değerlendiriyorum kendimi.

GELENEK: RKP’nin durumu ne?

N.R.: Aslında henüz doğum halinde bu parti. Şu anda yalnızca bir statü olarak görülebilir. Program yazılıyor. Binaları ayrılacak. Ama daha çok yenidir.

GELENEK: Size iyi çalışmalar. Teşekkür ederiz.