Giriş
Merhaba,
Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak anılacağı kesin olan 2013 yılını geride bıraktık. Öncelikle tüm okurlarımıza 2013 kadar dolu ve anlamlı yeni bir yıl diliyoruz.
2014’ün ilk sayısını çeşitli aksaklıklar yüzünden planladığımızdan daha az sayıda yazıyla çıkarmak zorunda kaldık. Eksikleriyle birlikte Gelenek’in 123. sayısında amacımız, şüphesiz Haziran günlerinin belirlediği, 2013’ün bir muhasebesini yapmak. Bu konuda yer verdiğimiz iki genel kapsamlı yazının yanı sıra yargıyı özel olarak ele aldık. 2013’ün son günlerinde olduğu gibi 2014’te de yargı Türkiye’de siyasi mücadelenin en önemli araçlarından biri olmaya devam edecek gibi görünüyor. 2013’ün en “pasif ” aktörünü de unutmadık. Ülke sarsılırken ne yaptığı anlaşılamayan “ana muhalefet partisi” olarak nitelenen CHP’nin bugünkü konumunu, tarihsel gelişimi ile birlikte değerlendiren bir yazıya yer veriyoruz. Barış Derneği ve Adalet İçin Hukukçular’ın birlikte hazırladıkları “Suriye Halkına Karşı İşlenen Savaş Suçları” raporunun da bu muhasebeye önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz. 2013’ün muhasebesi tabii ki Haziran’sız yapılamaz. Bu sayımızda Haziran Direnişi hakkında sol adına yapılan değerlendirmeleri eleştirel bir süzgeçten geçirdik.
Geçen sayımızda sosyalist mücadele tarihinden Friedrich Engels’i gündemimize almıştık. Bu sayımızda, ölüm yıldönümünde Lenin’i ve Ekim Devrimi’ni anan bir yazıya yer veriyoruz. 2014’ün ilk gündemlerinden biri yerel seçimler olacak. Ocak sayısıyla biz de bu gündeme bir giriş yapmış olduk; bu sayımızda seçmenlerin oy verme davranışını inceleyen bir yazıyı okuyabilirsiniz.
Yeni yılla birlikte Gelenek’te de bazı değişiklikler yaptık. Dergimiz bundan sonra üç ayda bir çıkacak. Bununla birlikte çok daha doyurucu dosya konuları ile karşınıza çıkmayı planlıyoruz. Nisan sayısında “kent ve mücadele” başlığını ele alacağız. Temmuz sayısının konusu ise “Aydınlanma ve Din” olacak.
İyi okumalar