Mayıs Ayında Türkiye Siyaseti

1 Mayıs:

1 Mayıs’ların “Emek ve Dayanışma” Bayramı olarak tatil edilmesinin ar-dından, 1 Mayıs 2009’da Taksim, 31 senenin ardından, tekrar 1 Mayıs alanı oldu. DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve çeşitli siyasi parti ve örgütler Pangaltı’dan Taksim meydanına yürüyüş gerçekleştirdi. İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, son üç senedir “saldırgan” 1 Mayıs performanslarında ısrarcı oldular.

1 Mayıs:

Kabinede revizyon gerçekleşti. Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede, AKP’nin oylarındaki azalma üzerine düşüneceklerini ve bu doğrultuda kabinede gerekli düzenlemeleri yapacaklarını beyan etmişti. Bu beyandan bir ay kadar sonra, 61. hükümete 9 yeni isim katılırken, önceki kabinedeki 8 bakan yerlerini koruyamadı.

5 Mayıs:

Mardin’in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü’nde 44 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kanlı bir saldırı gerçekleştirildi. Katliamın nedenlerinde birisi olarak “Köye Dönüş Projesi” sonrasında meydana gelen arazi anlaşmazlıkları öne çıkıyor. İçişleri Bakanı Atalay, saldırıların korucu silahlarıyla işlendiğini itiraf ederken, valiliğin bir süre önce koruculara otomatik silahlar ve el bombaları dağıttığı iddia edildi. Koruculuk tartışmalarını alevlendiren bu olay sonrasında AKP Hükümeti koruculuk sisteminde kimi “ıslah” çalışmalarının yapılabileceğini beyan etti.

8 Mayıs:

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’e yöneltilen suçlamalar dolayısıyla suçlamaların kaynağındaki telefon dinleme kayıtlarında önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Savcılık normal koşullarda dinlemeye yetkili olmadığı Anayasa Mahkemesi üyesini eşi vasıtasıyla dinlemiş.

10 Mayıs:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürt meselesinde çözümün yakın olduğunu Nisan ayından sonra bir kez daha dile getirdi. Ama, çözümün ne olduğunu yine açıklamadı.

11 Mayıs:

Seçimlerin ardından “hızlanan” Saadet Partisi Fetullah Gülen’e çağrıda bulundu. AKP ve Fethullah Gülen cemaati arasındaki ahbap-çavuş ilişkisini açıkça dile getiren Numan Kurtulmuş, “Hocaefendi’nin yerinde olsam Türkiye’ye gelirdim. Türkiye’de yetkili bir yerde olsam gelmelerini temin ederdim. Eğer, eğitimin çok üstünde siyasi faaliyetler şeklinde dönüştürmek istiyorlarsa da buyursunlar gelsinler, partilerini kursunlar” dedi.

11 Mayıs:

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın kurulacağını bildirdi. Bu müsteşarlığın, PKK’ye dönük mücadele konusunda koordinasyonu sağlayacağını bildiren Atalay, böylece Kürt meselesinde çözümden kast edilene dair ipuçları da vermiş oldu. Ayrıca, hükümet bu müsteşarlık “terörle mücadele” amacıyla ordu ve MİT’ten istediği tüm istihbaratı alma yetkisine sahip. Müsteşarlığın bakanlıklar üstü pozisyonu ve gizli bütçesi de dikkat çekiyor.

12 Mayıs:

Hakkâri’de 23 Nisan’da özel harekât timleri tarafından bir Kürt çocuğuna yapılan saldırıyı protesto eden Adana, Barbaros Mahallesi’ndeki çocuklara sivil polisler kurşun sıktılar.

15 Mayıs:

Gazeteci-yazar Hrant Dink’in öldürülmesinde “şüpheli” polisler terfi ile ödüllendirildi.

16 Mayıs:

Demokrat Parti’nin (DP) yeni genel başkanı Hüsamettin Cindoruk oldu. Kendisine ve Süleyman Demirel’e darbeci diyenler olduğunu aktaran Cindoruk, “Benden darbeci olur mu? Darbe yiyen olur, darbe mağduru olur. Demirel’den de darbe mağduru olur” dedi.

17 Mayıs:

Demokratik Sol Parti yerel seçimler sonrasında Zeki Sezer’in genel başkanlıktan istifasının ardından dün olağanüstü kurultaya gitti. İlk turda adayların genel başkanlık için gerekli salt çoğunluğu sağlayamadığı kurultayda üçüncü turda Masum Türker genel başkan seçildi.

17 Mayıs:

Sonuncusu 2 yıl önce düzenlenen Cumhuriyet mitingleri, yeniden düzenlendi. Mitingde, ilk mitinglerdeki coşku gözlenmedi.

19 Mayıs:

Türkan Saylan’ın cenazesinde büyük bir kalabalık toplandı. Binlerce kişi, saatler süren yürüyüşlerinde, Saylan’a duydukları saygıyı ve gerici saldırıya boyun eğmeyeceklerini gösterdiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın cenazesine neden çelenk gönderilmediğini soran gazetecilere “ben nereye çelen gönderildiğini takip edemem” dedi.

19 Mayıs:

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde Kürt işçilere yönelik saldırıların arkası kesilmiyor. Son dört yılda 6 kez Kürtlere yönelik linç girişimine sahne olan ilçede uzun süredir devam eden gerginlik çatışmaya dönüştü. Sakarya Valisi ise olayların “münferit” olduğunu savundu.

23 Mayıs:

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, ordunun Suriye sınırındaki mayınlı bölgenin temizlenmesi işini NATO’ya bağlı Bakım ve İkmal Ajansı’nın (NAMSA) üstlenmesi gerektiğini söyledi.

24 Mayıs:

Demokratik Toplum Partisi (DTP), partilerine yönelik baskıların son bulması talebiyle “DTP’yi Değil Silahları Sustur” mitinglerinin ikincisini İstanbul’da düzenledi.

25 Mayıs:

RP, FP ve AKP’de toplam 16 yıl milletvekilliği yapan ve geçen yıl AKP’den ayrılan Abdüllatif Şener, ‘Türkiye Partisi’ni (TP) kurduklarını açıkladı.

28 Mayıs:

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Türkiye genelinde yaklaşık 15 ilde yürütülen ve aralarında DTP Genel Başkan Yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun, Selma Irmak ile Abdullah Öcalan’ın avukatlarının da bulunduğu 52 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan 148 sayfalık iddianamenin ayrıntıları basına yansımaya başladı.

KESK ve Eğitim-Sen binalarına “PKK operasyonları çerçevesinde” olduğu ileri sürülen baskınlar düzenlendi. Birçok sendikalı ve sendika yöneticisi gözaltına alındı.

31 Mayıs:

AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gedikli, büyük sermayeyi “kriz fırsatçısı” olarak suçlarken, Başbakan Erdoğan da “yatırım yapmayıp krizi derinleştirmek isteyenler oldu” diyerek üstü kapalı biçimde geleneksel sermayeyi eleştirdi.