Mayıs Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
1 Mayıs:
Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile temaslarda bulundu. El Sadr’ın basın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Sadr hareketinin silahlı mücadeleyi bıraktığı, görüşmelerde ise Türkiye’nin Ortadoğu’da güvenliğin ve istikrarın sağlanmasındaki rolünün ele alındığını belirtti.
2 Mayıs:
Kabine revizyonu kapsamında Dışişleri Bakanlığı’na Başbakan’ın diplomasi alanındaki bir numaralı danışmanı olarak bilinen Ahmet Davutoğlu getirildi. Devir teslim töreninde konuşan eski bakan Mehmet Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı’nın pek çok faaliyetinin “gizli” olduğunu, kamuoyuyla paylaşılamayacağını vurguladı. Davutoğlu ise Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkasya gibi bölgelere dair vizyon edindiğini, Afrika’da açılımlarda bulunduğunu ve “etrafında düzen kurucu bir ülke” haline geldiğini ifade etti.
3 Mayıs:
Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki deniz korsanlığı eylemleri gerekçe gösterilerek ABD öncülüğünde tesis edilen CTF-151 adlı çok uluslu gücün komutası 15 Ağustos 2009 tarihine kadar Türk Deniz Kuvvetleri’ne devredildi.
7 Mayıs:
NATO’nun yeni komuta yapısı çerçevesinde İzmir’de kurulan NATO Hava Unsur Komutanlığı Karargahı ve Türkiye’de bulunan diğer NATO karargahlarına sağlanacak evsahibi ülke desteğine dair Anlaşma İzmir’de imzalandı. Anlaşma Türkiye’deki NATO görevlilerine bir dizi hukuki muafiyet sağlıyor.
13 Mayıs:
Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya, Romanya, Hollanda jandarma kuvvetlerinden oluşan Avrupa Jandarma Kuvveti’ne Türkiye gözlemci üye olarak kabul edildi.
14 Mayıs:
Başbakan Tayyip Erdoğan, Polonya’da düzenlediği basın açıklamasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı yaptıkları açıklamaları sert bir dille eleştirdi. Avrupalı liderlerin olumsuz tutumlarını Avrupa Parlamentosu seçimleri sürecine bağlayan Erdoğan, bu tür açıklamaların Türkiye halkının AB’ye bakışını olumsuz etkilediği konusunda uyardı.
15-17 Mayıs:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye ziyareti kapsamında Devlet Başkanı Başer Esat’la görüştü. Görüşmede Gül Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtirken, Esat Suriye’nin görüşmeler için İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesini şart koştuğunu hatırlattı. Halep Üniversitesi’nde de bir konuşma yapan Gül, Ortadoğu’da barışın sağlanması için ABD’nin rolünün büyük olduğunu ve “Obama’nın söylemlerinin umut verici olduğunu” savundu. Gül yabancı sermayenin ülke kalkınmasında kaçınılmaz olduğunu savunrak, yabancı sermayeye daha fazla olanak sağlanmasını istedi.
16 Mayıs:
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilere dair yaptığı açıklamada, ilişkilerin normalleşmesi için Ermenistan’ın Karabağ’dan çekilmesi şartını koyduklarını hatırlatarak, Türkiye’de yaşayan 40 bin kaçak Ermeni emekçinin gerekirse ülkelerine geri gönderilebileceği tehdidinde bulundu.
18 Mayıs:
22 ülke ve uluslararası kuruluşun Afganistan-Pakistan Özel Temsilcileri’nden oluşan Destek Grubu’nun 3’üncü toplantısı Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı.
19 Mayıs:
Türkiye ile AB arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nin Brüksel’deki toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başmüzakereci Egemen Bağış katıldı. AB yetkililerince sunulan Ortak Tutum Belgesi’nde Türkiye’deki komutanların iç ve dış siyaset konusunda konuşmalarının engellenmesi, ombudsmanlık yasasının çıkarılması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve IMF ile bir an önce anlaşma imzalanması gibi talepler yer aldı.
22 Mayıs:
Brezilya’nın solcu devlet başkanı Lula da Silva Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmede Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya petrol şirketi Petrobras arasında Karadeniz’de petrol arama anlaşması imzalanırken, Lula “Üçüncü dünya ülkelerinde, mesela bir Afrika ülkesinde birlikte Etanol üretebiliriz” dedi.
25 Mayıs:
Türkiye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tarafından yapılan nükleer denemeyi kınadı.