Nisan Ayında Türkiye Siyaseti
2 Nisan:
AKP- Medya ilişkilerinde yerel seçimler sonrasında yeni bir sayfa açılıyor. Doğan Medya Grubu ile bir süredir “arası açık” olan Erdoğan ve Hükümeti yerel seçimlerin ardından , karşılıklı olarak birbirlerine göz kırpmaya başladılar.
6-7 Nisan:
ABD Başkanı Barack Obama, bir ülkeye yaptığı ilk resmi dış ziyaretinde Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Böylesi bir karar, Obama döneminin Ortadoğu’da izleyeceği “barış” politikalarına ve burada Türkiye’nin üstleneceği “arabulucu” rolünün aslına dair pek çok ipucu taşımakla beraber, Obama’nın niyetlerini dile getirdiği konuşma Türkiye Millet Meclisi’nde herkes tarafından ayakta alkışlandı. Obama ziyareti, meclisteki muhalefet unsurlarının da ABD yanlısı tutumunu açık olarak ortaya koydu.
11 Nisan:
Cumhurbaşkanı Gül tarafından, “ev hapsi” affedilen ve siyasi yasağı kaldırılan Erbakan, Saadet Partisi’nde siyasete geri döndü ve hemen İran’a bir ziyarette bulundu. 2009 Mart yerel seçimlerinde oy oranlarını bir önceki genel seçimlere nazaran yüzde yüz artıran Saadet Partisi siyaset arenasındaki yerini artırmaya uğraşıyor.
12 Nisan:
İçişleri Bakanlığı 10 bin kadar kişiyi daha polis olarak görevlendirmek üzere çalışma başlattı. AKP’nin ilk defa iktidar olduğu 2002 yılında, polis memuru sayısı 122 bin iken, bu sayının 2008’de 208 bine çıktığı görülüyor. AKP Türkiyesi bir polis devletine doğru evriliyor.
YÖK Kanunu Değişikliği hazırlıkları üniversitelerin “yeniden yapılandırılması” için hızlı bir biçimde devam ediyor.YÖK Genel kurulu tarafından 20 kadar YÖK Kanunu maddesi yeniden tasarlanıyor. Bu değişiklikler, son dönemde YÖK’e karşı geliştirdiği muhalif dille öne çıkan Üniversiteler Arası Kurul’un yapısında kimi değişiklikler yapmaktan, YÖK Denetleme kurulunun yapısında köklü değişiklikler yapmaya kadar uzanıyor. Bir önemli değişikliği de öğretim üyesi olarak atanacak yeni doktoralı bir kişinin elinden üniversite tercih hakkının tamamen alınması ve bu atamanın doğrudan YÖK’ün insiyatifine geçmesi oluşturuyor.
13 Nisan:
Ergenekon Operasyonunda “12. dalga” başlatıldı. Ergenekon operasyonunun bu dalgası birçok rektöre ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)yöneticilerine yönelik gerçekleştirildi. Polis’in ÇYDD Başkanı Türkan Saylan’ın evinde arama yapması, birçok tepkiye yol açtı. İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada “soruşturmada hükümlere aykırı uygulamalara yer verilmekte ve tüm bunlar alışkanlık haline getirilmektedir” dendi.
14 Nisan:
TÜSİAD, Obama’nın Türkiye ziyaretinin hemen ardından ABD’ye ziyarette bulundu. Ziyarette, beraberlerinde bir rapor da götüren TÜSİAD patronları, bu raporda Türkiye’nin ABD ile olan ilişkilerinin dış politik alanda birincil önemde olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin Irak ve Afganistan’da “askeri” ve “sermayesi” ile birlikte bulunmasının önemine dikkat çekti.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla DTP’ye karşı birçok ilde eş zamanlı başlatılan operasyonda 300’ü aşkın sayıda DTP’li göz altına alındı. DTP milletvekilleri, 22 Nisan’da Genel Kurul kapandıktan sonra salonu terketmeyip oturma eylemi başlattı ve geceyi Meclis’te geçirdi. Birçok kentte de DTP’ye karşı yapılan operasyon protesto edildi. Hakkari’de protesto gösterilerine polisin müdahale etmesi üzerine çatışmalar yaşandı. Müdahale sırasında 14 yaşında bir çocuk bir özel harekat polisinin silahıyla vurduğu darbelerle başından yaralandı.
14 Nisan:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Bağbuğ Harp Akademileri Komutanlığı’nın yıllık değerlendirme toplantısında iki saat süren bir konuşma yaptı. Başbuğ, yerleşik askeri üsluptan farlı bir üslupla, sivil-asker ilişkileri, terörle mücadele, alt kimlik – ortak kimlik, laiklik-demokrasi ilişkisi ve cemaatler konularına değindi. Ayrıca, TSK’da bu dönemde “profesyonel” askerliğe geçiş kapsamında önemli dönüşümler bekleniyor.
15 Nisan:
Engin Çeber’in Metris Cezaevinde işkencede öldürülmesine ilişkin davanın 3. duruşması gerçekleşti. Duruşmada, tanıklar cezaevindeki personelle karşı karşıya gelmemek için beyanda bulunmayacaklarını belirttiler.
18 Nisan:
Yerel Seçimlerin ardından DSP Genel Başkanlığından Zeki Sezer istifa etmişti. Bu istifa süreci ve Ecevit’e iş görmez raporu verilmeye çalışıldığı şeklindeki komplo teorisi Ergenekon’un son dalgasıyla beraber, DSP’yi de karıştırdı. Kimi DSP’liler bu iddiaları destekler ve Ergenekon savcılarına ifade verirken, kimileri de sürece etik olmadığı gerekçesiyle karşı çıktı. Ergenekon davası, birçok partiye de “ayar” verecekmiş gibi gözüküyor. Demokrat Parti de DSP ile beraber bu kervana katılıyor.
27 Nisan:
İstanbul Emniyeti ve de dolayısıyla, AKP Hükümeti, 1 Mayıs’ın hemen arefesinde 1 Mayıs kutlamalarını da terörize edecek Bostancı Operasyonuna imza atmış oldu. Bu operasyonda, Devrimci Karargah örgütü üyesi Orhan Yılmazkaya, bir polis ve de 16 yaşında bir işçi hayatını yitirdi.
29 Nisan:
Bayrampaşa Cezaevi’nde 2000 yılında düzenlenen “Hayata Dönüş” katliamında 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava zaman aşımı nedeniyle düştü. Dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.