Şubat Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…
2 Şubat:
Aden Körfezi’nde yaşanan korsan saldırılar gerekçesiyle geçen yıl Somali’ye gönderilen Türk askerlerinin görev süresini 10 Şubat 2010’dan itibaren bir yıl daha uzatan Başbakanlık tezkeresi, tartışmalı bir biçimde Meclis’ten geçti.
6 Şubat:
-NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Afganistan’da “hedefe ulaşmak için” Türkiye’nin Afgan askerlerinin eğitimine yardımcı olması ve Afganistan’a daha fazla ekip göndermesi gerektiğini söyledi. Rasmussen, NATO’nun geleceği ve Afganistan’daki misyonu konusunda temel fonksiyonlarının üye devletleri savunmak olduğunu ve bunun için sınır ötesi çatışmalarda yer alma zorunluluğunu ifade etti. Afganistan işgaline katkı sağlayan üye devletlerin savunulmasının ilginçliği ise ne soruldu, ne de cevap olarak alındı.
– ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan için Türkiye’den yeni asker istemediklerini, Türkiye’nin Afganistan’daki ortaklığından çok memnun olduklarını belirtti. Füze savunma sisteminde Türkiye’nin rolü ve askerler arasındaki ilişkilerin de Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmede ele alındığını belirten Gates, balistik füzelerin yaygınlaşması yüzünden ortaya konan füze savunma sistemi ile ilgili olarak Türkiye’nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyaloğun sürdüğünü, iki radarın Türkiye’ye yerleştirilmesinin de ele alındığını bildirdi. Türkiye’nin Afganistan’daki katkılarından çok memnun olduklarını belirten Gates, “müttefikler ve ortaklardan” 10 bin takviye personel vaadi aldıklarını, bunların içinde askeri ve güvenlik konularında eğitim veren personele çok önem verdiklerini söyledi.
11 Şubat:
AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporundaki Kıbrıs ile ilgili bölümleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek “Türkiye’nin Ada’dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur” dedi. Bağış, Ada’da askeri olan tek ülkenin Türkiye olmadığına dikkati çekerek, Kıbrıs konusunun AB sürecinden bile önemli olduğunu savundu.
14 Şubat:
Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin dış ilişkiler sorumlusu Falah Mustafa, yaptığı açıklamada, Erbil’de Türk Başkonsolosluğu’nun açılması için tüm işlemlerin bitirildiğini ve konsolosluğun yakında hizmete gireceğini söyledi. Türkiye’de muhalefetin bu konuda farklı açılardan eleştirilerinin olduğu biliniyor.
-Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze’yi gündeme getirerek duygusal bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın duygusal konuşmalarını hep yurtdışında ve yalnızca Gazze ile ilgili yapması dikkat çekiyor. Erdoğan’ın yurt içerisinde yaşanan insanlık dramları ve insan hakları ihlalleri konusunda ise genellikle sinirli çıkışlar yaptığı ya da görmezden geldiği görülüyor.
15 Şubat:
ABD-İslam Dünyası Forumu’na katılan Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdi. Clinton’ın görüşmelerinde ilk sırada yer alan konulardan biri olan İran’ın uranyum zenginleştirme kararı, Erdoğan-Clinton konuşmasının önemli gündem maddelerinden biriydi. ABD’nin geçtiğimiz günlerde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme çalışmalarına başlayan İran’ı bu kararından dolayı eleştirirken, yeni yaptırımlara hazırlandığı biliniyor. Yaklaşık bir saat süren görüşmede İran’ın uranyum zenginleştirme programının yanı sıra Ermenistan, Kıbrıs, Orta Doğu ve terör gibi başlıkların da gündeme geldiği öğrenildi. Görüldüğü gibi Türkiye, bölgesindeki “stratejik derinliği” Amerikan işbirliğiyle artırma çabasından taviz vermiyor.
17 Şubat:
İran’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, nükleer programı nedeniyle Tahran ve ABD arasında arabuluculuk yapmayı amaçlamadıklarını söylese de, ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Davutoğlu’nun İran ile temaslarından “başarılı” bir sonuç çıkacağına inandıklarını ifade etti.
19 Şubat:
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, askerlere Avrupa Birliği dersi verileceğini söyleyerek “TSK, AB fonlarından yararlanan tek Avrupa ordusu olacak” dedi. Bağış, “usta askerlere” verilecek olan derslerin müfredatının, AB Komisyonu, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve TSK tarafından belirleneceğini belirtti. AB’den maddi destek alan ilk Avrupa ordusu olacak TSK için hazırlanan müfredatta, AB’nin yapısı, AB’nin tarihçesi, AB hukuku, AB’ye üye ülkeler ve Türkiye’nin AB süreci konularında karşılaştırmalı bilgiler yer alacak.
28 Şubat:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye’nin başkenti Şam’da resmi bir ziyarette bulundu. Arınç, ziyarette iki ülke arasındaki yakınlaşmaya dikkat çekerek, son yıllarda Beşar Esad’la Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın gayretleri sayesinde, ilişkilerin çok önemli ivme kazandığını belirtti. Arınç’la biraraya gelen Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal de, Filistin sorununun çözümü konusunda, iki ülkenin aynı düzeyde çaba sarfettiğin söyledi. Bilal, “İslam’a yönelik zulmün kaldırılmasının zamanı gelmiştir” dedi.