Temmuz Ayında Türkiye’nin Dış Politikasından Önemli Başlıklar…

6 Temmuz:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı Barack Obama bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ABD’nin dünyadaki müslüman toplumlarla ilişkileri, Kafkaslar’daki durum, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Yukarı Karabağ sorunu ve Türkiye-ABD ilişkilerinin ele alındığı duyuruldu. Görüşmede Gül’ün Obama’ya Kahire’de gerçekleştirdiği konuşması için  teşekkür ettiği belirtildi.

9 Temmuz:

Çin’in Sincan bölgesinde yaşanan çatışmaları “adeta bir soykırım” olarak nitelendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuyu Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını söyledi. İlerleyen günlerde Çin hükümetinin Erdoğan’ın sözlerine sert tepki vermesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Çin’in iç işlerine karışmasının söz konusu olmadığını ifade etti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise Erdoğan’a “one minute desene” çağrısında bulundu.

13 Temmuz:

Orta Asya doğal gazının Avrupa’ya taşınmasını ve Avrupa’nın Rusya’ya enerji konusundaki bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Nabucco boru hattı anlaşması Ankara’da imzalandı. Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’nin imzaladığı ve ABD’nin de desteklediği anlaşma, AKP hükümeti tarafından kamuoyuna büyük bir başarı olarak yansıtıldı. Buna karşın Azerbaycan’la diplomatik kriz yaşayan ve İran’a daha fazla doğal gaz satma sözü veren Türkmenistan’ın Nabocco’ya doğalgaz arzı konusunda taahhütte bulunmaktan kaçınması projenin geleceğini belirsiz kılıyor.

14 Temmuz:

İşgal altındaki Afganistan’da iki Türk askeri yaşamını yitirdi. Askerlerin trafik kazasında öldüğü yönünde açıklamalar yapılmasına karşın, ilerleyen günlerde gelen bilgilerin askerlerin sadırı sonucu ölmüş olabileceğine işaret etmesi, kamuoyunu şüpheye düşürdü.

22 Temmuz:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın yanı sıra iki ülkenin dışişleri bakanlarının da katıldığı görüşmelerde Türkiye’nin, İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla kesintiye uğrayan İsrail-Suriye görüşmelerindeki arabulucu rolünün yeniden canlandırılması, Filistin-İsrail müzakereleri ve Lübnan’daki seçimler ele alındı.

26 Temmuz:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Sırbistan ve Karadağ’ı kapsayan beş günlük gezisinde, Türkiye ve Sırbistan arasında “stratejik ortaklık” olasılığı ele alındı. Davutoğlu geziyle ilgili yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin bölgeye karşı tarihsel bir sorumluluğu olduğunu belirtti.

28 Temmuz:

Kürt sorununda yapılacağı söylenen “tarihi açılım” öncesinde Ankara’da Türkiye-Irak-ABD arasında üçlü zirve toplandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay toplantının ardından yaptığı açıklamada Irak topraklarındaki PKK faaliyetlerine son verilmesi konusundaki işbirliğini daha ileri götürme yolları üzerinde durduklarını belirtti.